Hlavní obsah

Kanoista Fuksa vyhrál rozjížďku na 500 m a postoupil do finále Evropských her

Kanoista Martin Fuksa na oblíbené pětistovce postoupil do finále Evropských her. V Krakově vyhrál rozjížďku a v sobotu může získat dvanáctý evropský titul. Na této neolympijské distanci obhajuje zlato z Mnichova, celkem má sedm kontinentálních trofejí. Čtyřkajak Jakub Brabec, Radek Šlouf, Jakub Špicar a Jakub Zavřel obsadil ve finále pětistovky sedmé místo.

Foto: kanoe.cz

Radost Martina Fuksy z triumfu ve Světovém poháru.

Článek

Z rozjížďky postupovala přímo do finále trojice kanoistů. Fuksa, který ve čtvrtek skončil pátý na deblkánoi s bratrem Petrem, z nich byl nejrychlejší. Porazil o více než tři desetiny domácího Wiktora Glazunowa.

Čtyřkajaku ve finále úplně nevyšel start. "Cítil jsem v té lodi, že jsme se kývali. To mohlo hrát roli právě v tom, že ten start nebyl tak dobrý, jak ho teď umíme," řekl Zavřel. Pak se ale čeští reprezentanti dostali do rytmu, i když nepodali takový výkon jako při pátém místě na květnovém Světovém poháru v Szegedu.

"Cítil jsem, že to není asi stoprocentně uhlazené. V mé hlavě, v mých pocitech, jako kdybychom měli malinkou brzdu. Každopádně si myslím, že je to na dobré cestě vzhledem k tomu, že trénujeme na mistrovství světa a tohle není náš vrchol," komentoval výkon Šlouf.

V tradičně vyrovnaném závodě čtyřkajaků byli Češi necelé čtyři desetiny od medaile. "Pořád jsme v tom balíku, v té lajně, která pojede o to, aby dokázala olympiádu vyjet," uvedl Zavřel směrem ke světovému šampionátu, který je pro čtyřkajak jedinou olympijskou kvalifikací.

V posádce pro Evropské hry zůstal benjamínek Brabec, který při SP zaskakoval za nemocného Daniela Havla. "Na svěťáku jsem byl mnohem míň nervózní, protože jsem tam naskočil na poslední chvíli. Teď se mnou ty nervy trochu ze začátku pracovaly," svěřil se. Kdo bude v posádce pro MS, ještě není jasné.

V odpoledních semifinále vybojovali po Fuksovi postup do finále i další čeští reprezentanti. Kajakářka Anežka Paloudová byla stejně jako v rozjížďce třetí. Její kolega Špicar si po dopoledním šestém místě výrazně polepšil a svoje semifinále ovládl.

Reklama

Související témata: