Hlavní obsah

Konec jedné éry. Phelps u maďarského zázraku cítil frustraci i štěstí zároveň

Kwangdžu

Rok. Přesně tolik bylo Kristófu Milákovi, když se Michael Phelps usadil na trůnu pro krále motýlkářské dvoustovky a přivlastnil si držení světového rekordu. O osmnáct let později americká legenda padla právě rukou maďarského teenagera, který si ve středečním finále doplaval pro zlato senzačním časem 1:50,73 min., jímž téměř o osm desetin sekundy vymazal Phelpsovo maximum z MS v Římě v roce 2009.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Vítězství, které vejde do dějin. Maďar Kristóf Milák vyhrál na MS 200 metrů motýlek ve světovém rekordu.

Článek

Phelps světové maximum na motýlkářské dvoustovce poprvé zaplaval v březnu 2001, kdy zastavil časomíru na hodnotě 1:54,92, a osmnáct let rekord nikomu nepůjčil. Sedmkrát nejrychlejší čas vylepšil, naposledy stlačil čas na 1:51,51 min. na zmiňovaném šampionátu v Římě.

Italské mistrovství je v dějinách zapsáno salvou světových rekordů díky - později zakázaným - tělovým plavkám z hi-tech materiálů. Světová maxima se tehdy přepsala v 38 ze 40 disciplín a MS později získalo přízvisko Umělohmotné hry, protože součástí materiálu plavek byl mimo jiné polyuretan.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Maďar Kristóf Milák míří na MS za novým světovým rekordem na trati 200 metrů motýlek.

Z 43 rekordů, které plavci před deseti lety na Apeninském poloostrově vytvořili, platilo ještě ve středu odpoledne jedenáct - devět v mužské kategorii (7 v individuálních závodech+2 štafety) a dva v ženské (1 individuální trať+1 štafeta). Mimochodem - posledním aktivním držitelem římského rekordu je Italka Federica Pellegriniová na kraulařské dvoustovce (1:52,98), která si včera v Kwangdžu na stejné distanci doplavala pro zlato v čase 1:54,22.

Výše uvedená statistika však včera přestala platit. Že by se mohl čas vousatého rekordu na trati dvě stě metrů motýlek otřást v základech, naznačil Milák loni, když svůj osobní rekord posunul na 1:52,71. V úterním semifinále v Koreji zaplaval maďarský talent s viditelnou rezervou parádní čas 1:52,96 (pro srovnání - český rekord Jana Šefla má hodnotu 1:57,63) a dechberoucí show si schoval na finále.

„Jak na jedné straně cítím frustraci, že můj rekord padl, tak na druhou stranu nemohu být šťastnější vidět, jakým způsobem to udělal. Posledních sto metrů toho kluka bylo neuvěřitelných. Byla to ale skvělá motýlkářská dvoustovka od začátku do konce," řekl Phelps, majitel rekordních 23 olympijských zlatých medailí deníku New York Times bezprostředně poté, co ztratil svůj primát.

Nádech senzace má už pohled na srovnání časových intervalů Phelpsova a Milákova rekordu. Prvních sto metrů totiž plaval maďarský mladík zcela identicky a na posledních sto metrech do toho neskutečně šlápl.

„Stalo se to, protože se tady objevil kluk, který to chtěl dokázat. Snil o tom a objevil, co je pro to potřeba. Pracoval na technice, dokud nebyla dokonalá, a podstoupil opravdu hodně, ale hodně tvrdý trénink, který je k takovému výkonu potřeba. Klobouk dolů," smekl na dálku Phelps.

Intervaly při světovém rekordu na 200 m motýlek
Michael Phelps, Řím 2009Kristóf Milák, Kwangdžu 2019
24,7624,66
52,88 (28,12)52,88 (28,22)
1:21,93 (29,05)1:21,57 (28,69)
1:51,51 (29.58)1:50,73 (29,16)
Poznámka: Intervaly po 50 metrech

Maďarská senzace k rekordu zatím příliš neřekla. Po finálovém závodu musel Milák na dopingovou kontrolu a několikrát ohlášená tisková konference byla v Kwangdžu ve středu před půlnocí zrušena.

Čerstvý rekordman s blížící se půlnocí spěchal do vesnice sportovců, k útržkovitému vyjádření se ale dostal alespoň korespondent deníku Times. Milák po famózním výkonu, při němž za sebou nechal stříbrného Japonce Seta o víc jak dvě sekundy, prohlásil, že překonání rekordu „nečekal", ale „byl na něj připravený".

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Maďar Kristóf Milák se zlatou medailí na MS po závodě 200 metrů motýlek, který vyhrál ve světovém rekordu.

Ještě po sto metrech prý registroval o dvě dráhy vedle jihoafrickou stálici Chada le Close, pak ale rozjel sólozávod. „Jel jsem svého delfína a soustředil se jen na sebe. Nemyslel jsem na nic jiného, než na rytmus, který jsem měl zažitý z tréninku," uvedl stručně.

Phelpsův plavecký odkaz po uzavření skvělé kariéry na olympijských hrách v Riu žije i po maďarské retuši na motýlkářské dvoustovce v záznamech rekordů dál. Americká legenda stále drží časem 49,82 světové maximum na stovce motýlek, které vytvořila, jak jinak, v srpnu 2009 v Římě.

Foto: Profimedia.cz

Michael Phelps cítí po Milákově rekordu frustraci i štěstí.

Ještě o rok starší je Phelpsův rekord na polohové čtyřstovce, čas 4:03,84 plaval na olympijských hrách v Pekingu, kde získal rekordních osm zlatých medailí. Vedle toho Phelpsovo jméno figuruje v sestavě rekordních štafet - 4x100m kraul (3:08,24, LOH Peking 2008), 4x200m kraul (6:58,55, MS Řím 2009) a 4x100m polohově (3:27,28 MS Řím 2009).

Reklama

Související témata: