Hlavní obsah

Kraulař Svoboda je díky českému rekordu ve finále dvoustovky

RIJEKA

Český kraulař Květoslav Svoboda zaplaval v závěrečný den mistrovství Evropy v krátkém bazénu nový český rekord na 200 metrů časem 1:43,54 minuty a z druhého místa postoupil do odpoledního finále. Své vlastní maximum z roku 2003 překonal o více než jednu sekundu. Rychleji plaval pouze Rus Daniil Izotov.

Článek

O další světový rekord se v rozplavbách postaral suverén sprinterských tratí Amaury Leveaux z Francie. Na trati 50 metrů motýlek vylepšil výkonem 22,18 sekundy vlastní historickém maximum z minulého týdne o 11 setin. Na stejné trati skončil Jan Šefl v novém českém rekordu 24,10 dvaatřicátý. Světový rekord zaplavala v rozplavbách také francouzská štafeta na 4x50 metrů volným způsobem (1:22,38), i když šetřila Leveauxe až na finále.

Kraulařce Sandře Kazíkové unikl postup do semifinále na padesátimetrové trati o jedinou desetinu. Její čas 25,23 sekundy byl celkově dvacátý, Barbora Olšavská skončila dvaapadesátá. Rozplavby se staly konečnou stanicí také pro polohovkářky Barboru Závadovou, Alžbětu Řehůřkovou a Silvii Rybářovou, kraulaře Michala Rubáčka a Dominika Bartoše.

Na trati 200 metrů znak skočily v první dvacítce Simona Baumrtová a Lenka Jarošová. Ve stejné disciplíně se do finále z první příčky dostala v evropském rekordu 2:02,36 Alexandra Putraová z Francie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.