Hlavní obsah

Krize? Když jsem po hodinách dřiny na Kanále neurazila ani metr, říká Štěrbová

Sotva se vrátila z úspěšného pokusu o přeplavání kanálu La Manche z Francie zpátky do anglického Doveru, musela si Lenka Štěrbová na hodinu lehnout a trochu se prospat. "Už je to lepší," řekla o svém stavu, na němž se podepsala i cesta zpět ve velkých vlnách. "Jeli jsme rychle, vlny stříkaly až na palubu, dost se to kymácelo," popisovala mořskou nemoc. "Stála furt opřená o zábradlí," poznamenal s úsměvem její otec a kouč Michal.

Foto: Archiv Lenky Štěrbové, ČTK

Šestnáctiletá dálková plavkyně Lenka Štěrbová.

Článek

Prožila devět a půl hodiny ve vodě o teplotě 17 stupňů, přesto z jejích slov nebyla cítit únava. Spíš úleva, že se dostala do vody a skončilo čekání na dobré počasí. "Radost je velká, ale jsem hlavně ráda, že konečně se to podařilo," prohlásila plavkyně.

"Psychika pracovala, doufali jsme, že se do vody dostaneme, protože počasí bylo složité. Jsem ráda, že to tak dopadlo," uvedla Štěrbová, která v Doveru neúspěšně čekala na svůj pokus poprvé už v srpnu. "Postupně mi to dochází, ještě ale ne úplně," řekla.

Zima ani noc nebyly jejími hlavními protivníky. Už odmala je proti chladu odolnější, navíc ve studené vodě dlouho úmyslně trénovala. "Tak mi to nepřišlo tak hrozné," podotkla. V noci plavala pouze jednou v životě, ale také tuto nepříjemnost přebila radost, že se konečně dostala do vody. "Takže to mi tak hrozně nevadilo," řekla.

Na silné proudy, vlny a vítr byla připravena

Vadilo jí vůbec něco? Třeba silné proudy nebo silné vlny a příboj v závěru trati? "Už jsem tady viděla pár pokusů jiných plavců. Byla jsem na to připravená a nebylo to tak hrozné," mávla opět rukou. Přesto přiznala, že právě doba, kdy viděla břeh Francie na vzdálenost pěti kilometrů a po dvou hodinách plavání se k němu nepřiblížila ani o metr, její psychiku hodně zatížila.

Lenka Štěrbová se stala nejmladší Češkou, která zdolala kanál La Manche.foto: ČTK/Archiv Lenky Štěrbové

Kdyby plavala v době ne tak silných proudů, nejspíš by dosáhla času na úrovni osmi hodin, což dokázala pouze Yvetta Hlaváčová před třemi lety a je tak nejrychlejší ženou na světě. "Předem jsem ale říkala, že mi o čas nejde, jen o přeplavání. Takže mě to vůbec nemrzí, jsem ráda, že to klaplo," upozornila.

První hodinu se občerstvovala každých 20 minut, potom pila v o pět minut kratším intervalu. Nejedla, vyvarovala se i nápojů s obsahem soli. "Té jsem měla dost, vypila jsem dost vody a měla jsem na konci tak zasolený jazyk, že jsem nemohla mluvit, jak ztvrdnul," povídala.

Na trati moc nevnímala ani hejna ryb. "Snažila jsem se soustředit na techniku, i když jsem si toho všímala. Ale byla jsem si jistá, že mi nehrozí nebezpečí. Nevypadaly moc útočně," konstatovala.

Drama u francouzských břehů

Drama si prožila i u břehů Francie. Musela zrychlit, jinak jí hrozilo, že se opět dostane do proudu, který by ji odnesl zpět na moře. "Já jsem o tom moc nevěděla, na mě akorát řvali, ať přidám," řekla. Věděla, že období silných proudů je riskantní. "Ale neměla jsem jinou možnost. Tohle byla šance a já jsem se jí chytla," uvedla.

Kvůli příboji a velkým vlnám dostala od rozhodčího svolení, že nemusí podle pravidel vylézt na břeh, že jí stačí se ho dotknout. Štěrbová to věděla, přesto se na kameny nakonec vyškrábala. "Ono se totiž kvůli proudům a vlnám nešlo moc dostat zpátky na moře, tak jsem si říkala, že tam vylezu. Chtěla jsem, aby to bylo úplné," vysvětlila.

V dálkovém plavání závodili oba její rodiče a otec byl na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let několikrát mistrem Československa i v zimním plavání. Sám se však k pokusu o zdolání La Manche nikdy nedostal. Celá akce ho stála více než čtvrt milionu korun. "Je strašně příjemné, že někdo vám fandí, stará se o to, abyste se dostal na druhý břeh, a pak máme všichni radost," komentovala to Štěrbová.

Oslavy budou, ale asi si je spíš užije její otec. Štěrbová nejenže není plnoletá, ale alkohol jí ani nechutná. "Takže proběhnou nějaké dětské rychlé špunty, to mám radši," usmála se nejmladší česká přemožitelka kanálu La Manche.

Reklama

Související témata: