Hlavní obsah

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023, ukončil panování slalomářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistr světa Martin Fuksa je Kanoistou roku 2023. Domácí svazovou anketu vyhrál po pěti letech. Ukončil panování vodních slalomářů Jiřího Prskavce a Víta Přindiše, kteří počínaje rokem 2019 kralovali. Tentokrát se seřadili za nejlepším českým rychlostním kanoistou. Výsledky ankety dnes svaz slavnostně vyhlásil v Praze.

Foto: kanoe.cz

Martin Fuksa se svým zlatem z mistrovství světa v Duisburgu.

Článek

Fuksa letos na singlu dominoval. Vyhrál Evropské hry na neolympijské pětistovce a především mistrovství světa na olympijském kilometru, kde po pěti stříbrných medailích poprvé usedl na trůn. Vítězil i ve Světovém poháru včetně předolympijského testu v Paříži. Trofej v anketě bral s rezervou. „Je to hezké ocenění, ale pro mě je samozřejmě mnohem důležitější jezdit první v cíli na kanoi. Tohle beru jako hezkou tečku za tou sezonou a jsem rád, že jsem to znovu vyhrál,“ řekl novinářům Fuksa, jenž může za rok v Paříži bojovat o svůj první olympijský cenný kov.

Bude na něj mít šanci nejen v individuálním závodě, ale také v deblkanoi s bratrem Petrem. Finále světového šampionátu na 500 metrů se jim sice nevydařilo, ale i osmá příčka stačila na zisk účastnického místa. Po MS si pak spravili chuť druhým místem na posledním Světovém poháru v Paříži. Díky tomu skončili v anketě třetí mezi posádkami.

V týmovém hodnocení se před ně dostala vítězná kajakářská hlídka vodních slalomářů z MS Prskavec, Přindiš, Jakub Krejčí a deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, který skončil na MS pátý.

Olympijskému vítězi Prskavcovi tentokrát k výhře v anketě nepomohla ani skvělá sezona, v níž si s předstihem v domácí nominaci zajistil účast na hrách v Paříži. Vyhrál Evropské hry a na světovém šampionátu skončil druhý.

Loňský vítěz ankety Přindiš se letos zařadil na třetí místo. Na kajaku se stal celkovým vítězem Světového poháru, ale vrcholné akce se mu v jeho hlavní disciplíně nevydařily. Získal jen bronz na Evropských hrách v kayakcrossu, který je jeho poslední šancí na účast na OH 2024 v Paříži.

Nejlepší juniorkou se stala Bára Galušková, juniorská mistryně světa na kajaku. Osobností sjezdu byla vyhlášena Marie Němcová.

Kanoista roku 2023, anketa Českého svazu kanoistů:
Jednotlivci:
1. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika/C1)
2. Jiří Prskavec
3. Vít Přindiš (oba vodní slalom/K1).
Posádky/týmy:
1. Jiří Prskavec, Vít Přindiš, Jakub Krejčí (vodní slalom/K1)
2. Jakub Špicar, Daniel Havel (rychlostní kanoistika/K2)
3. Petr Fuksa, Martin Fuksa (rychostní kanoistika/C2)
Junioři:
1. Bára Galušková (vodní slalom/K1)
Osobnost maratonu:
Kateřina Mílová
Osobnost sjezdu:
Marie Němcová

Reklama