Hlavní obsah

Mistrovství světa? I česká esa udivila trať, která neměla obvyklou délku ani náročnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa má být přehlídkou umu těch nejlepších vodních slalomářů. Jenže v Lee Valley u Londýna toho v kvalifikačních jízdách moc ukázat nemohli. Velmi lehká trať smazávala rozdíly, na což doplatili i někteří favorité. Na kajaku uvízla už v kvalifikaci Tereza Fišerová, naopak trio českých kajakářů suverénně postoupilo.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Jakub Krejčí vyhrál kvalifikaci na mistrovství světa v Lee Valley.

Článek

Londýn (od našeho zpravodaje) ‑ Nejmladší Jakub Krejčí jako nejrychlejší, olympijský vítěz Jiří Prskavec jen o setinu za ním, mistr světa Vít Přindiš čtrnáctý, když si jako jediný postupující z první kvalifikační jízdy mohl dopřát i jeden dotyk branky.

„Celý rok jsme zvyklí na těžké tratě, pak je to na mistrovství světa rovný,“ posteskla si Fišerová, která na kajaku získala bronz na letošních Evropských hrách. V Anglii se ale podobně jako třeba bývala mistryně světa Eva Terceljová ze Slovinska mezi elitní třicítku nevešla. Amálie Hilgertová i Antonie Galušková z druhé jízdy postoupily.

Stejně jako Prskavec, jenž ve středu vypadl na kanoi, má Fišerová šanci na reparát ve své dlouhodobě úspěšnější disciplíně, v pátek ji čeká semifinále na kanoi (od 10.40 na ČT sport).

Zřejmě kvůli účasti zástupců i slalomově slabších zemí stavitelé na kvalifikaci vytyčili kratší trať. „Vždycky bývá lehká, ale tady není vůbec nic a měla 79 sekund, což je prostě málo. Pro kajakáře má mít až 95 sekund, tady to vydrží úplně každý a není tam jediné těžké místo,“ podivoval se Prskavec, jenž v Londýně před osmi lety získal svůj první světový titul.

„Bylo tam hrozně málo technických pasáži, kde byste museli řešit, jak to projedete. Není se na co připravovat, nějak štelovat. Míň lidem v závěru dojde a nedělají chyby,“ líčil Přindiš.

Foto: Barbora Reichová/kanoe.cz

Jiří Prskavec při kvalifikaci mistrovství světa v Lee Valley.

Na semifinálový a finálový program už by měla být trať aspoň o něco těžší a novou situaci si v sobotu vyzkouší Krejčí, jenž poprvé na velké seniorské akci okusí po vítězství v kvalifikaci jízdu jako poslední v semifinále.

„Ta kvalifikace je krásný vstup, i když jsem tam nějaké chyby udělal. A semifinále se budu snažit jet stejně jako teď a nebudu řešit, jestli pojedu první, nebo poslední,“ předsevzal si.

Reklama

Související témata: