Hlavní obsah

Nejtěžší nominace na světě. Český mladík se do týmu probil přes světové šampiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že v mládežnických kategoriích sbíráte jeden úspěch za druhým, do 23 let získáte evropský a světový titul, jenže když chcete alespoň nakouknout do dospělé reprezentace, stojí proti vám čtyři mistři světa. Takovou domácí konkurenci lze zažít jen ve vodním slalomu a jen mezi českými kajakáři. Ale mladík Jakub Krejčí si poradil i s ní.

Foto: kanoe.cz

Jakub Krejčí měl důvod k radosti, vyjel si reprezentaci.

Článek

Aktuální olympijský vítěz Jiří Prskavec i mistr světa Vít Přindiš měli reprezentaci jistou a zbývalo poslední místo, o které usilovali mj. Vavřinec Hradilek a Ondřej Tunka, další majitelé světového zlata. Jenže v úvodních dvou nominačních závodech na Trnávce nechal všechny šampiony za sebou 21letý Krejčí.

„Nečekal jsem, že bych mohl vyhrát proti tak ostříleným borcům. Ale rozhodnuto nebylo a já byl pořádně nervózní, hlavou mi běžely různé možnosti," přiznával. Nakonec bitvu zejména s Hradilkem rozsekl v Troji už po třetím ze čtyř nominačních závodů a bylo jasné, že vedle 34letého Přindiše a ve čtvrtek 30letého Prskavce reprezentaci oživí mladík Krejčí.

Foto: kanoe.cz

Jakub Krejčí (vlevo) přijímá gratulaci od Vavřince Hradilka.

„Kubovi to ze srdce přeju, je mladej kluk, dává tomu všechno, už tři roky jezdí rychle a dotáhl fyzičku i psychiku," oceňoval Hradilek. „Jestli nám začne šlapat na paty? Už šlape," usmívá se Přindiš. „I předloni byl blízko nominace, teď stabilizoval výkony, kdy už nejezdí extra riskantně, a je zase o rok zkušenější," popisoval mladšího parťáka.

Krejčí pochází z Českých Budějovic, z vodácké rodiny. „Dědí se to u nás z generace na generaci. Jen ostatní jsou kanoisti, já jediný kajakář, taková černá ovce," usmál se. Z divoké vody měl zpočátku respekt. „Bál jsem se, že se převrátím a nedokážu se zvednout," popisoval.

Ale rychle získal na jistotě, po úspěšných juniorských letech se přesunul do pražské Dukly k trenéru Janu Vondrovi a zprofesionalizoval přístup.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kuba Krejčí (@_jakub_krejci_)

„Víc se věnuju regeneraci, zapracoval jsem na fyzičce a docházím do Centra sportovní medicíny," vypočítává. Brzdilo ho astma i alergie na pyl. „Na jaře to bývalo dost znát. Chodím na spirometrii a doma trénuju na dechovém trenažeru, jak správně používat bránici. A na konci tratě je to dost znát," ví.

Letos začíná boj o jediné olympijské místo mezi kajakáři, pro Krejčího by mohl být nadějí i kajakkros. V nové olympijské disciplíně budou celosvětově tři místenky pro specialisty a v domácí nominaci byl nejrychlejší. „Baví mě to, je tam kontakt s ostatními, roli hraje taktika, ale zase je tam spousta dalších proměnných," doplňuje student FTVS.

Reklama

Související témata: