Hlavní obsah

Skifařky Prokešová a Neuhortová získaly na veslařském ME bronzové medaile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skifařky Alice Prokešová a v kategorii lehkých vah Kristýna Neuhortová vybojovaly na veslařském mistrovství Evropy v Szegedu bronzové medaile. Zatímco Neuhortová v neolympijské disciplíně obhájila výsledek z loňského šampionátu na jezeře Bled, úspěch Prokešové je nečekaný. Bývalá atletka se veslování věnuje od roku 2019.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kristýna Neuhortová (vpředu) na archivním snímku

Článek

Čtyřiadvacetiletá Prokešová dříve startovala na dvojskifu s Markétou Nedělovou nebo Michalou Pospíšilovou, letos ale závodí na skifu. V Szegedu postoupila do finále přímo z úvodní rozjížďky a dnes předvedla výborný výkon.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského byla ještě v polovině trati šestá, poté se ale posouvala vpřed. V závěru dokázala předjet Rumunku Andradu Marii Morosanuovou, které došly síly, a připsala si největší úspěch veslařské kariéry. Vyhrála Srbka Jovana Arsičová.

Neuhortová, kterou také připravuje Kacovský, měla účast v bojích o medaile vzhledem k nízkému počtu přihlášených veslařek jistý. Členka Olympu Praha se po startu držela na pátém místě, rychle se posunula na čtvrté, které následně držela více než kilometr. Na posledním mezičase 500 metrů před cílem ale dokázala předjet Francouzku Aurelie Morizotovou a bronzovou pozici udržela až do cíle.

Z vítězství se radovala Alena Furmanová z Běloruska, která na akci startovala jako takzvaný nezávislý individuální sportovec a získala třetí evropský titul v kariéře. Druhá dojela Margaret Cremenová z Irska.

Nejlepší výsledek v kariéře si v Maďarsku připsaly i Pavlína Flamíková a Radka Novotníková na dvojce bez kormidelnice. Posádka, kterou také vede Kacovský, postoupila poprvé na velké akci do finále a nakonec skončila čtvrtá.

Flamíková s Novotníkovou v závěru bojovaly o bronzovou medaili, za třetími Chorvatkami Ivanou a Josipou Jurkovičovými nakonec zaostaly tři desetiny sekundy. Dosavadním maximem české posádky na ME byla osmá místa z předešlých dvou šampionátů. Třetí titul za sebou získaly Ioana Vrinceanuová a Roxana Anghelová z Rumunska.

Čtvrté skončily i Anna Šantrůčková a Lenka Lukšová na dvojskifu. Nově složenou posádku, která bude v polovině května v Lucernu bojovat v dodatečné kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Paříží, ale dělilo od medaile osm sekund. Vyhrály Norky Thea Helsethová a Inger Seimová Kavlieová.

Reklama

Související témata: