Hlavní obsah

Parádní výsledek a skvělá startovní pozice, radovali se Češi. Nadchly je i úchvatné kulisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není na světě moc míst, kde by se při závodě skýtaly hezčí výhledy. Po levé ruce Bledský hrad, po pravé ostrov s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. „Je to tu nádherné,“ shodli se Jiří Šimánek s Miroslavem Vraštilem. Ale na kochání neměli prostor, na lehkém dvojskifu dojeli na mistrovství Evropy čtvrtí, čímž vyrovnali svůj nejlepší výsledek mezi elitou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český lehký dvojskif Miroslav Vraštil (vpravo) a Jiří Šimánek při MS v Račicích.

Článek

Bled (od našeho zpravodaje) ‑ Medailový půst českého veslování na vrcholných akcích v olympijských disciplínách od roku 2019 trvá, ale jeho vlajková loď na pódium vytrvale útočí. Senzační čtvrté místo na tokijské olympiádě, vloni pátí v Evropě i na světě… A teď opět o příčku výše.

Na Bledském jezeře je od medaile dělily více než tři sekundy. „Čtvrté místo je parádní. Hlavně je to skvělá startovní pozice do sezony, v níž se bojuje o olympiádu,“ připomněl Šimánek.

V plné konkurenci

Na mistrovství světa v Bělehradě bude začátkem září ve hře sedm místenek pro hry v Paříži a Vraštil se Šimánkem budou v jediné lehkovážné olympijské disciplíně čelit obdobné konkurenci jako na Bledu.

„Medaile bude v hlavě někde vzadu, hlavní ale je boj o olympiádu,“ říká 27letý Šimánek. „Tenhle výsledek je hodně dobrá startovní čára,“ přikyvoval Vraštil.

„Chyběli tu jen Francouzi kvůli zdravotní indispozici, jinak je tu kompletní konkurence. My na začátku sezony přemýšleli, jak přípravu směřovat k mistrovství světa. Teď nás čeká tréninkový megablok, zajedeme na Slapy, kde to máme ozkoušené, a věřím, že se zase posuneme a ty sekundy stáhneme,“ říká odhodlaně čtyřicátník Vraštil.

Jezdí i běhá

Vloni kombinoval přípravu s tréninkem na havajského Ironmana, který pak zvládl v čase těsně nad devět hodin. Ani letos se ale svých doplňkových disciplín nevzdal. „Neplavu, ale to jsem moc nedělal ani před Ironmanem. Ale běhám a jezdím na kole, konečně je hezky, tak se dá trénovat venku a nemusím být pořád na trenažeru, to je peklo,“ líčil.

V rámci přípravy by ještě chtěl shodit kilogram, v lehkých vahách se veslaři musejí vejít do limitu 72,5 kg a v průměru posádky do 70 kg. Ale po svém finále se nejlepší čeští veslaři současnosti těšili z toho, že jejich program se uzavřel už v sobotu, a nemusí tak hladovět až do konce šampionátu. „Po závodě toho do sebe moc nedostaneme, ale večer si dáme zmrzlinu a další dobroty,“ těšil se Šimánek.

Reklama

Související témata: