Hlavní obsah

Pětinásobná olympijská šampionka prchla z Ruska a neměla v úmyslu se vrátit. Nyní se poprvé ozvala

Koncem září se objevily informace o tom, že jedna z největších ruských sportovních ikon, pětinásobná olympijská šampionka a třináctinásobná mistryně světa v synchronizovaném plavání Anastasia Davydovová opustila Rusko a svým zaměstnancům oznámila, že nemá v plánu se vrátit. Nyní se poprvé ozvala tamní sportovní federaci a požádala o vyškrtnutí z představenstva. Rovněž prý uvedla, že nemá v plánu se vzdát ruského občanství.

Foto: Profimedia.cz

Pětinásobná olympijská šampionka Anastasia Davydovová prchla z Ruska.

Článek

Davydovová dlouhá léta plnila funkci generální sekretářky Ruského olympijského výboru (ROV) a byla členkou představenstva tamní Federace synchronizovaného plavání. Výkonná tajemnice federace Valentina Nemogaevová nyní pro agenturu TASS uvedla, že jim pětinásobná olympijská šampionka zaslala dopis.

„Anastasia Davydová zaslala předsednictvu federace prohlášení s žádostí o její stažení z jejího složení," řekla Nemogaevová. Na základě tohoprý proběhne prezidium, kde bude její jméno oficiálně vyškrtnuto.

Třináctinásobná mistryně světa při svém útěku ze země prý jen informovala své zaměstnance, že odchází a nemá v plánu se vrátit. ROV oznámil, že žádnou oficiální rezignaci na její post generální tajemnice neobdržel. „Nejsem si vědoma důvodů jejího odchodu ze země. Jediná otázka, kterou jsem jí položila, byla, zda se zřekne svého ruského občanství?" uvedla Nemogaevová.

Na to sedminásobná mistryně Evropy Davydovová odpověděla, že se občanství nezříká a že její odchod neznamená, že odešla navždy," dodala Nemogaevová pro agenturu TASS.

Reklama

Související témata:
Útěk