Hlavní obsah

Pětinásobná olympijská šampionka prchla z Ruska. Už se nevrátím, vzkázala

Jedna z ruských sportovních ikon, pětinásobná olympijská šampionka a třináctinásobná mistryně světa opustila Rusko a svým zaměstnancům oznámila, že nemá v plánu se vrátit. Jedná se o legendu synchronizovaného plavání Anastasii Davydovovou, která dlouhá léta plnila funkci generální sekretářky Ruského olympijského výboru (ROV).

Foto: Profimedia.cz

Pětinásobná olympijská šampionka Anastasia Davydovová prchla z Ruska.

Článek

Devětatřicetiletá Davydovová patří mezi nejúspěšnější synchronizované plavkyně všech dob. Na olympijských hrách v Aténách v roce 2004 získala dvě zlata, další dvě přidala v Pekingu a jeden triumf vybojovala i v Londýně.

Po odchodu do sportovního důchodu založila v Moskvě Olympijské centrum synchronizovaného plavání Anastasie Davydovové a byla jmenována generální sekretářkou ROV. Podle agentury TASS Davydovová v pondělí informovala své zaměstnance, že opustila zemi.

„Včera zaměstnanci našeho centra obdrželi e-mailem dopis od Anastasie Semjonovny (Davydovové), ve kterém oznámila svůj odchod z Ruska," citovala organizace s tím, že důvod neuvedla, pouze poznamenala, že se neplánuje vrátit.

ROV však o ničem neví. „Nebyla zaznamenána žádná formální rezignace generální tajemnice," uvedli zástupci ruského olympijského výboru.

Ruský prezident Vladimir Putin, který vede krvavou válku na Ukrajině, minulý týden vyhlásil částečnou mobilizaci své země, v jejímž důsledku z Ruska prchlo velké množství lidí. Narukování do armády se bojí i sportovci.

Reklama

Související témata: