Hlavní obsah

Phelps a Hosszúová jsou nejlepšími plavci roku 2016

Windsor

Američan Michael Phelps a Maďarka Katinka Hosszúová byli vyhlášeni nejlepšími plavci roku 2016. Ocenění světové federace FINA obdrželi na slavnosti ve Windsoru v předvečer zahájení mistrovství světa v krátkém bazénu. Hosszúová ovládla anketu vyhlašovanou od roku 2010 potřetí za sebou, Phelps podruhé po předchozím olympijském roce 2012.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Michael Phelps.

Článek

Phelps letos v Riu de Janeiro vyšperkoval svoji jedinečnou sbírku o pět zlatých olympijských medailí a jednu stříbrnou, čímž ještě posílil pozici nejúspěšnějšího olympionika všech dob. Po páté účasti na hrách ukončil v 31 letech kariéru s bilancí 23 zlatých, tří stříbrných a dvou bronzových medailí. Za to získal od FINA také speciální ocenění s názvem "Aquatic Legend, the Greatest of All Time".

Sedmadvacetiletá Hosszúová v Riu získala tři tituly a jedno stříbro, navíc všechny v individuálních závodech, v čemž byla nejúspěšnější plavkyní her. Olympijských medailí se Hosszúová, jež je označována za nejvšestrannější plavkyni současnosti, dočkala až při čtvrté účasti na hrách.

Reklama

Související témata: