Hlavní obsah

Plavecký fenomén Thorpe cítí před prvními závody po pěti letech nervozitu

SINGAPUR

Pětinásobný olympijský vítěz v plavání Ian Thorpe cítí těsně před svými prvními závody po pěti letech velkou nervozitu. Slavný Australan se poprvé po comebacku představí v pátek a sobotu na Světovém poháru v Singapuru.

Foto: archiv

Ian Thorpe v dobách své největší slávy.

Článek

Devětadvacetiletý Thorpe ohlásil návrat k plavání letos v únoru a své tréninkové výkony zatím hodnotí jako nevyrovnané. I proto se v Singapuru neupíná k určitému času nebo umístění.

"Nebude to nijak mimořádné, ale nebude to ani hrozné," řekl novinářům před prvním startem od ukončení kariéry v roce 2006 Thorpe. "Vždyť jsem neplaval pět let. Občas na to zapomínám a někteří lidé také. Ale budu v bazénu poprvé po delší době a nebude to lehké," dodal jedenáctinásobný mistr světa.

Thorpe se představí v polohovém závodu na 100 metrů a na motýlkářské stovce. "Jsem nervóznější, než jsem obvykle před soutěžemi býval. Zvlášť když už se to blíží," uvedl.

Vrátil se kvůli olympiádě

Rodák ze Sydney se vrátil kvůli olympijským hrám v Londýně a stále doufá, že se na ně kvalifikuje. "Jsou dny, kdy se cítím jako nejlepší plavec na světě. Což je docela zvláštní, protože druhý den jsem pak úplně bezradný," přiznal plavec s přezdívkou "Thorpedo".

Motivací Thorpea, jenž během kariéry vytvořil 13 světových rekordů, prý není porazit čtrnáctinásobného olympijského vítěze Michaela Phelpse. "Mým největším rivalem je čas. Nejsem plavec, který závodí proti ostatním. Nevzrušuje mě, pokud někoho porazím," dodal Australan.

Reklama

Související témata: