Hlavní obsah

Plavkyně Svěcená ukončila kariéru, zdraví jí nedovolilo dál pokračovat

Plavkyně Lucie Svěcená ukončila ve 23 letech kariéru. Česká rekordmanka bojovala o olympijské hry v Tokiu, kde mohla být na motýlkářském úseku v polohové štafetě, ale zdraví jí to nedovolilo. Potýká se s revmatoidní artritidou, kterou jí lékaři diagnostikovali loni v prosinci.

Foto: Sport.cz

Česká plavkyně Lucie Svěcená

Článek

Svěcená šla v závěru minulého roku na vyšetření po sérii zranění. "V prosinci mi byla diagnostikovaná počínající revmatoidní artritida. Rozhodnutí mého docenta bylo, skončit s vrcholovým sportem. V tu chvíli jsem stála před rozhodnutím zda bojovat o kvalifikaci na OH, či ne. Mé rozhodnutí nebylo jednoduché a jednoznačné, ale touha bojovat o účast na OH, kde mám šanci startovat s holkami na štafetu a pomoci jim k dobrému umístění, byla silnější," napsala v březnu na facebook.

Snažila se podobně jako dříve tenistka Caroline Wozniacká skloubit vrcholový sport s tímto nevyléčitelným autoimunitním onemocněním postihujícím klouby. Podstupovala biologickou léčbu, ale po dalších několika měsících se ukázalo, že plaveckou zátěž její organismus nezvládá.

"Po dlouhé době trápení se a ničení svého těla jsem si uvědomila, že plavání bohužel není všechno a že zdraví budu potřebovat mnohem víc. Kvůli zdravotním problémům jsem se včera oficiálně rozloučila s plaveckou kariérou. Bylo to pro mě velmi těžké a stále je, ale věřím, že to bylo správné rozhodnutí.Tímto bych chtěla všem moc poděkovat za dlouholetou podporu i v těch nejhorších chvílích a doufám, že jsem tím nikoho moc nezklamala," uvedla Svěcená na sociálních sítích v neděli.

Svěcená je českou rekordmankou na 50 a 100 metrů motýlek. Loni v listopadu ještě pomohla v Taškentu polohové štafetě na 4x100 metrů k času 4:03,02, který české kvarteto přiblížil OH. S polohovou štafetou získala stříbrnou medaili na ME v krátkém bazénu v roce 2012.

Reklama