Hlavní obsah

Podáváme výkony na hranici přežití, netrénovaný člověk by skončil v nemocnici, říká Dostál

Szeged

Polák Tomasz Kaczor po semifinále singlkanoistů vystoupil z lodi, po chvíli vyčerpáním padl k zemi a na svůj člun ho nakládali záchranáři. Ostatně i statný český kajakář Josef Dostál si po postupu českého deblajaku do finále mistrovství světa v Szegedu vyžádal, aby první hovořil jeho parťák Radek Šlouf. Až když se trochu vydýchal, popisoval, čím rychlostní kanoisté při svých startech na světovém šampionátu procházejí.

Foto: Ivana Roháčková

Vyčerpaní Josef Dostál (vlevo) a Radek Šlouf po semifinále mistrovství světa v Szegedu.

Článek

Individuální finále kilometru jel Dostál po poledni, v době, kdy teploty na jihu Maďarska přesahovaly třicet stupňů. Během více než tří a půl minuty v plné zátěži vybojoval stříbro. Když se dostal na břeh, splnil si mediální povinnosti, čekalo ho vyhlášení před zaplněnými tribunami a pak snaha co nejrychleji zregenerovat před semifinále, které se jelo v půl čtvrté.

„Na singlu jsem se vyšil pořádně, takhle bolela asi jen olympiáda, kde jsem nechal všechno,“ připomněl stříbrnou jízdu v Riu. Tentokrát ho ale zanedlouho čekal další start.

Foto: Ivana Roháčková

Josef Dostál a Radek Šlouf se radují po semifinále mistrovství světa v Szegedu.

„Před závodem jsem na Pepovi viděl, že je hodně nervózní, nebo spíš unavený. Radši jsem s ním moc nekomunikoval, nechal jsem ho si odpočinout a soustředil se na sebe,“ líčil Šlouf.

Dostál si zatím došel do chladícího bazénku i na menší oběd. „Musím poděkovat týmu, stihl mi udělat nějakou kaši s rychlými cukry. Rozehřátý i rozpumpovaný jsem byl pořád dost, přece jen tady v těch teplotách nemůžete moc vychladnout. Možná jsem měl před startem i horečku, třeštila mi hlava,“ popisoval trojnásobný olympijský medailista, zatímco Šlouf se opodál pořádně rozkašlal. „Přesně takhle jsem vypadal po singlu,“ prohodil Dostál.

Ne snad, že by se o české reprezentanty pokoušela nějaká nemoc, i zvýšená teplota byla důsledkem vyčerpání. „Výkony, které tu podáváme, jsou na hranici přežití. Někdo netrénovaný by po tom vypětí skončil v nemocnici,“ byl přesvědčený Dostál.

Svěřenec Karla Leštiny je naštěstí trénovaný dostatečně, a tak náročný dvojboj zvládl. „Na chvíli jsem si lehnul. Ale zkuste si odpočinout v těch nevětraných stanech… Ani na rozjetí jsem se moc nevysiloval, až byl Radek asi překvapený, jak málo jsme toho jeli,“ připouštěl Dostál.

Semifinále ale českému deblkajaku sedlo parádně, vítězství za cílem také oslavili hlasitým řevem. „Už to, že jsme postoupili do finále, je dobré, a ještě z prvního místa? Paráda,“ hodnotil Dostál.

Pojedou do rytmu

Finále českou dvojici čeká v pravé poledne, ve hře je vedle medailí šest místenek pro olympijské hry v Tokiu. „Dokázali jsme si, že forma je hodně dobrá. Budeme mít dráhu úplně uprostřed, rychlé lodě budou vedle nás, tak snad nebude foukat z boku a nebude nějaká loď zvýhodněná,“ věří Šlouf.

Užije si i frenetické fandění maďarských příznivců. „Už když jsme se ve čtvrtek byli projet kolem prázdných tribun, byl jsem nadšený, co tu vybudovali. V závodě bych byl v euforii, i kdyby tu nebyl nikdo, ten hukot mi spíš pomáhal,“ líčil Šlouf, načež mu Dostál skočil do řeči.

„Teď v semifinále ty tribuny oproti singlu nebyly vůbec slyšet. Až budou bubnovat mimo náš rytmus, budeš z toho šílenej,“ varoval vicemistr světa parťáka. „Tak pojedeme do rytmu a bude to dobrý,“ vtipkoval Šlouf.

Reklama