Hlavní obsah

Podivná bilance už Prskavce trochu štve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má letos za sebou pět ostrých závodů a ani jednou se Jiřímu Prskavcovi nestalo, že by na kajaku dopadl lépe než na kanoi. To je pro olympijského vítěze na kajaku, který na kanoi absolvuje teprve první mezinárodní sezonu, prazvláštní bilance. „Taky mě trochu štve,“ přiznává s úsměvem. Šanci upravit statistiky má při Světovém poháru na domácí trati v pražské Troji.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář i kanoista Jiří Prskavec.

Článek

První krok má úspěšně za sebou, stejně jako všichni ostatní čeští kajakáři a kajakářky zvládl kvalifikaci, dokonce ji vyhrál. „Plán byl jízdu si pohlídat, neplýtvat silami. To se mi povedlo a překvapilo mě, že to stačilo na vítězství,“ přiznal.

V pátek ho čeká ale nelehký dvojboj, dopoledne kvalifikace kategorie C1, od 14.50 semifinále a snad i od 17.26 finále (oboje živě na ČT sport) mezi kajakáři.

A jak si ověřil při prvním Světovém poháru v Augsburgu, jeho mezi muži výjimečná schopnost kombinovat obě disciplíny má své nástrahy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Everything canoe, kayak, and SUP (@planetcanoe)

„Jednu protivodnou branku jsem na kanoi najížděl zleva a na kajaku zprava. Jenže v kajakářském semifinále jsem se z nepochopitelného důvodu ocitl v levém nájezdu a říkal si: Co tu děláš, tady přece nemáš být,“ popisuje už s úsměvem situaci, s níž si dokázal poradit. „Ale na tom musím zapracovat, abych po dojetí jedné kategorie dokázal hned přepnout,“ předsevzal si.

Přesto jeho vystoupení v Augsburgu na kanoi, kde byl třetí, vzbudilo ohlas, však na stupních vítězů stál s mistrem světa Siderisem Tasiadisem a olympijským medailistou Matějem Beňušem.

„Ten byl rád, že mě o 11 setin porazil. Týden před závodem si utahoval z Lukáše Rohana, že ho porazil kajakář, tak Lukáš byl určitě připravený, kdybych teď porazil i Matěje,“ usmál se Prskavec.

Foto: Kanoe.cz

Olympijský vítěz na kajaku Jiří Prskavec skončil v Augsburgu senzačně třetí.

Jeho počínání dokáže ocenit hvězdná Australanka Jessica Foxová, která umí vyhrávat světová zlata na obou lodích. „Celá její rodina mi fandí. Když jsem šel v Augsburgu na stupně a ona z nich odcházela, skočila na mě a říkala, jak je super, že jsem třetí. Já jen říkal, že nevím, co tam dělám,“ smál se třicetiletý vodní slalomář.

I v Praze má nabitý program, ale s výhodou, že může být s rodinou. „Sice musím brzo vstávat, protože na singlu nejsem nasazený, ale aspoň nebudou ráno zácpy. A v pátek mezi kategoriemi odjedu k našim. Domácí postel je ta největší výhoda závodů v Praze,“ přiznává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.