Hlavní obsah

Hilgertová je zpět, už nebude v Troji smutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemohla v Troji chybět, ať už se jelo mistrovství Evropy, nebo Světový pohár. Jenže v posledních letech v jiné roli, než by si kajakářka Amálie Hilgertová představovala. „Bylo extrémně smutné, když jsem jela předjízdu a závod už ne,“ neskrývá. Od čtvrtka bude 25letá vodní slalomářka při pražské zastávce SP zase v akci jako závodnice. „Těším se,“ neskrývá.

Foto: kanoe.cz

Kajakářka Amálie Hilgertová je zpět v reprezentaci.

Článek

Kdysi ji fanoušci registrovali jako talentovanou neteř legendární Štěpánky Hilgertové, v roce 2019 si ve slalomovém světě definitivně vydobyla vlastní jméno. Jako mistryně světa do 23 let a evropská šampionka mezi dospělými měla v jednadvaceti parádně našlápnuto.

Jenže pak z výsledkových listin vrcholných závodů vymizela, opakovaně uvízla v nelehkém sítu domácí nominace.

Tři finálové dny
Podevatenácté, ale poprvé v novém formátu hostí pražská Troja Světový pohár vodních slalomářů. Nyní je neděle vyhrazena divácky atraktivnímu kajakkrosu jako nové olympijské disciplíně, a tak kajakářské kategorie mají své finále už v pátek, kanoistické v sobotu. „Moc se nám to nelíbí, akci to prodraží a v pátek finále nejsou šťastná,“ říkal šéf organizátorů Jiří Rohan. „Ale viděl jsem, že už teď dorazilo hodně fanoušků z Anglie a Itálie,“ vtipkoval mistr světa na kajaku Vít Přindiš v narážce na skupinky fandů fotbalistů West Hamu a Fiorentiny v pražských ulicích. V Troji se představí na 400 závodníků ze 45 zemí.

„Nemělo to jeden důvod, bylo jich víc. Ale po tom roce 2019 jsem se strašně chtěla probojovat na olympiádu a jela jsem nominaci stylem výhra, nebo nic, což není ve vodním slalomu úplně správná taktika. A další roky se to nabalovalo,“ ví.

Volnější léta využila k dalšímu sebezdokonalování i cestování s kamarády, kterým se jindy musela přes prázdniny omlouvat kvůli závodnímu programu. „Dalo mi to dobrý psychický základ do letošního roku, porovnala jsem si priority a teď jsem o něco moudřejší,“ říká s úsměvem.

Když se letos zvládla probít mezi trio kajakářek reprezentantek, mísila se v ní úleva a obrovské nadšení.

Program Světového poháru
Čtvrtek: 14.00 a 16.35 K1 žen kvalifikace, 15.08 a 17.23 K1 mužů kvalifikace.
Pátek: 8.00 a 10.02 C1 žen kvalifikace, 8.53 a 10.33 C1 mužů kvalifikace, 13.45 K1 žen semifinále, 14.50 K1 mužů semifinále, 16.49 K1 žen finále, 17.26 K1 mužů finále.
Sobota: 9.00 C1 žen semifinále, 10.05 C1 mužů semifinále, 11.34 C1 žen finále, 12.11 C1 mužů finále.
Neděle: 12.19 kajakkros
Všechna semifinále a finále vysílá živě ČT sport.

„Já si byla jistá, že na to mám, jen bylo důležité zvládnout nervy. To se mi povedlo,“ oddechla si slalomářka, kterou na letošní sezonu nachystal Jiří Rohan, dvojnásobný olympijský medailista na deblkanoi, jenž má v posledních dnech i plno práce v roli šéfa organizačního výboru Světového poháru v Praze.

„Ale on je poctivý, nevynechá jediný trénink,“ oceňuje Hilgertová, která se umí prosadit i v nové olympijské disciplíně kajakkros.

Foto: kanoe.cz

Amálie Hilgertová při kajakkrosu v rámci SP v Augsburgu.

Před šesti lety v něm získala bronz na mistrovství světa, ale od té doby prošla tato disciplína překotným vývojem. „Jak se potvrdilo, že bude na olympiádě, jsou holky daleko agresivnější. Dřív bylo klíčové využít vodu a lidi si dávali pozor, teď je to řežba,“ ví.

Sama přitom tvrdý kontakt nevyhledává. „Nemám na to povahu, ale zase jsem dost soutěživá,“ usmívá se. „Občas si říkám, proč kros vlastně jezdím a nechce se mi do něj, ale když pak sedím na rampě před startem, dost mě baví. Když se nic nestane,“ doplňuje.

Jako mimořádně inteligentní dívka vystudovala gymnázium Menza, loni završila bakalářské zkoušky na Vysoké škole ekonomické, ale tím její studijní život zřejmě skončí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Amalie Hilgertova (@hilgertova_amy)

„Nebude mi chybět,“ zakroutí hlavou. „Baví mě, když ve škole můžu být a dozvídat se informace přímo od lidí. Ale když moje studium spočívalo v tom, že jsem se učila z materiálů stažených od spolužáků, musela všem vysvětlovat, proč tam nejsem a ptát se, jestli mi vyhoví, to mi nedávalo smysl,“ říká.

A tak se vedle slalomu věnuje rodinné vodácké firmě Hiko, jíž se stará i o sociálně sítě. „To je asi jediná možnost, protože jestli mi má někdo vyjít vstříc ve sportovní kariéře, tak jsou to asi moje rodiče,“ dodává.

Reklama

Související témata: