Hlavní obsah

Poslední jízda, pak konec. Hradilek se loučí s profesionálním sportem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až v neděli odpoledne vystoupí Vavřinec Hradilek ze svého kajaku, bude už bývalým profesionálním sportovcem. Mistr světa a stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu ve 37 letech ohlásil, že po víkendových nominačních závodech v pražské Troji ukončí kariéru.

Vavřinec Hradilek končí kariéru. Rozhodnutí uspíšila bolavá ruka, pár závodů ale ještě odjedeVideo: Sport.cz

 
Článek

„Měl jsem ambice letos zabojovat o reprezentaci, cítil jsem se dobře, ale před dvěma týdny jsem začal cítit slabost v levé ruce, nefungovala dobře a potvrdilo se, že souvisí s mou krční páteří, s níž dlouhodobě bojuju. Ani ne výsledky, ale spíš pocit z ježdění mě přiměly k rozhodnutí skončit,“ ohlásil.

Právě on nastartoval zlatou éru českého kajaku, než na něj navázali Jiří Prskavec a Vít Přindiš. Silné paže a cit pro vodu uplatňoval od juniorských let a už ve dvaceti letech v domovské Troji senzačně vyhrál závod Světového poháru.

V dramatické domácí nominaci vybojoval start na hrách v Pekingu, ale první z jeho životních závodů přišel o čtyři roky později. V Londýně předvedl parádní finálovou jízdu, rychlejší byl jen Ital Daniele Molmenti. „Všichni mi říkali, že už to bude zlato, ale ze stříbra rozhodně nejsem zklamaný,“ ujišťoval.

Druhý památný závod přidal o rok později. V Troji jeho světové zlato bouřlivě oslavovaly napěchované tribuny. „Neuvěřitelné, úžasné,“ jásal v památném odpoledni, kdy jeho triumf stvrdil stříbrný Prskavec.

Když se v roce 2017 ve francouzském Pau poprvé bojovalo o světové zlato v kajakkrosu, byl to opět Hradilek, kdo si v nové olympijské disciplíně vedl nejzdatněji.

V posledních letech už si v nabité domácí konkurenci těžko hledal cestu do reprezentace. Nevyvedly se mu o uplynulém víkendu ani úvodní nominační závody ve Veltrusech, kde v sobotu skončil ve finále poslední, v neděli byl třetí ve finále B. Reálnou šanci na reprezentační tým už neměl.

Jenže Hradilkův život nikdy nebyl jen divoká voda. Miluje dobrodružství, stejně jako jízdu mezi brankami ho bavilo sjíždění ještě divočejších řek po celém světě. Během kariéry si odskočil k filmu, a to rovnou k hlavní roli ve snímku Tenkrát v ráji o horolezci Josefu Smítkovi.

Vloni na podzim si vyzkoušel taneční boty v soutěži StarDance a postoupil až mezi finálovou trojici, s manželkou Lucií má dcery Sáru a Kaylu.

Reklama

Související témata:
Divoká voda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.