Hlavní obsah

Prskavec vyhrál kvalifikaci ve finále SP, v semifinále jsou všechny české lodě

Do semifinále posledního závodu Světového poháru ve vodním slalomu postoupily v Seu d'Urgell všechny lodě. Lídr průběžného pořadí kajakářů Jiří Prskavec páteční kvalifikaci v Katalánsku vyhrál, Tereza Fišerová zvládla jízdy na kajaku i na kanoi.

Foto: Barbora Reichová

Jiří Prskavec na archivním snímku.

Článek

Olympijský vítěz Prskavec, jenž v Seu získal v roce 2019 titul mistra světa, zajel v kvalifikaci bez dotyku branky nejrychlejší čas 80,05. Průběžně třetí muž SP a jeho úřadující vítěz Vít Přindiš byl čtvrtý, Ondřej Tunka musel do opravné jízdy, v níž obsadil postupovou pátou pozici.

Čeští kajakáři budou ve finále seriálu usilovat o prodloužení své vítězné série v celkovém hodnocení, kterou zahájil v roce 2017 Přindiš. V následujících dvou letech kraloval Prskavec a po zrušené koronavirové sezoně 2020 se znovu vrátil na trůn Přindiš, letošní mistr světa.

Do semifinále kajakářek prošla přímo z první kvalifikační jízdy jen Antonie Galušková z posledního dvacátého postupového místa. Druhá žena průběžného pořadí SP Tereza Fišerová a Barbora Valíková poté uspěly v opravě. Fišerová byla druhá, Valíková s náskokem 12 setin poslední úspěšná desátá.

Všem kanoistkám naopak stačila jedna jízda. Ze šestého místa postoupila Gabriela Satková, Fišerová šla dál z deváté příčky a Martina Satková z jedenácté. Z kanoistů zvládli postoupit přímo stříbrný olympijský medailista z Tokia Lukáš Rohan ze sedmého místa a loňský mistr světa Václav Chaloupka, který by desátý. Vojtěch Heger se do semifinále dostal z oprav.

Semifinálové a finálové jízdy na kajaku jsou na programu v sobotu. Kategorie kanoistek a kanoistů vyvrcholí v neděli. Pátý a rozhodující závod Světového poháru je hodnocen dvojnásobnými body.

Reklama