Hlavní obsah

Ruský závodník dostal stopku na tři roky. Dopoval hormon z lidské placenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletý zákaz činnosti vyfasoval od Ruské antidopingové agentury (RUSADA) jednadvacetiletý veslař a rychlostní kanoista Sergej Kadin. Několikanásobný vítěz ruských i mezinárodních soutěží měl v těle hormon produkovaný lidskou placentou.

Foto: Český veslařský svaz

Ilustrační foto.

Článek

Podle televize Match TV měl jednadvacetiletý Kadin v těle zakázaný hormon choriogonadotropin zvyšující hladinu testosteronu. Hormon je produkován placentou těhotných žen.

RUSADA zastavila Kadinovi činnost do 27. září 2025. Závodník je několikanásobným mistrem domácích šampionátů i vítězem mezinárodních soutěží v mládežnických kategoriích ve veslování a rychlostní kanoistice. Kadin se na závody připravoval v Moskvě a patřil do olympijského B týmu Ruska.

Hormon choriogonadotropin se izoluje z moči těhotných žen. Je používán k prevenci a léčbě neplodnosti jak u mužů, tak u žen. Ve sportu je známý od olympijských her v Moskvě v roce 1980. Zneužívá se ke zlepšení fyzického výkonu, zejména jako anabolický prostředek k nabírání svalové hmoty.

Reklama

Související témata: