Hlavní obsah

Šestnáctiletá Štěrbová kvůli větru odložila pokus o zdolání kanálu La Manche

DOVER

Šestnáctiletá česká plavkyně Lenka Štěrbová, která se chystá v následujících pěti dnech překonat kanál La Manche, zatím stále čeká na příhodnější počasí. Ve středu se sice vítr uklidnil, ale po upřesnění předpovědi měl tento stav trvat místo původních devíti hodin jen sedm.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tento čas se blíží absolutnímu světovému rekordu Bulhara Petara Stojčeva. Proto Štěrbová nechtěla riskovat a středu přenechala k plavbě Australanovi Brendanu Capellovi, jenž chce zaútočit na svěťák.

"I původně odhadované devítihodinové období klidnějšího větru bylo hodně riskantní, ale vzhledem k velmi nestálému počasí v následujících dnech jsme byli připraveni do tohoto rizika jít," řekl otec plavkyně Michal Štěrba, který se chystá svou dceru doprovázet. Méně příznivá předpověď situaci změnila, což Štěrbové značně zkomplikuje její pokus.

Ideálním dnem z celého týdne z hlediska nejmenšího rozdílu mezi přílivem a odlivem je čtvrtek, kdy ale má ještě hodně foukat. "Reálněji lze uvažovat až o pátku. Ten zatím vypadá dobře jen na několik málo ranních hodin. Lze očekávat, že lodivod Brickell bude s konečným rozhodnutím čekat až do poslední možné chvíle," uvedl Štěrba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články