Hlavní obsah

Světový rekord! Francouzský freediver předvedl extrémní ponor do 120 metrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další fantastický počin. Francouzský freediver Arnauld Jerald překonal na Bahamách světový rekord v hloubkovém potápění, když sestoupil v disciplíně bi-fins do hloubky 120 metrů. Ponor trval 3 minuty a 34 sekund, na video se můžete podívat níže.

Francouzský freediver se potopil do hloubky 120 metrů.Video: Reuters

 
Článek

Šestadvacetiletý Jerald se spolu s dalšími 41 sportovci zúčastnil soutěže Vertical Blue, která se každoročně koná na Bahamách. Letošní ročník odstartoval 1. srpna a pokračovat bude až do 11. srpna, přičemž každý sportovec se může dohromady potopit až šestkrát.

Francouzský freediver se rozhodl soustředit pouze na disciplínu bi-fins, ve které na místě Dean's Blue Hole exceloval hned první den, během něhož sestoupil do hloubky 117 metrů. Světový rekord stanovil ve čtvrtý den, kdy dosáhl ponoru 119 metrů. O dva dny později ale svůj počin ještě překonal a vlastní rekord navýšil o další metr (120 metrů.)

„Je to šílené," řekl Jerald krátce po svém rekordním počinu. „Je to pro mě víc než světový rekord. Freediving nedělám pro rekordy, ale po zábavu. Po mém pátečním ponoru, kdy jsem dosáhl 119 metrů, jsem si řekl: jdi do toho. Najednou mi to dalo vidinu světového rekordu, který jsem dokázal zdolat," sdělil šestadvacetiletý Jerald, pro kterého se jedná o 7. rekord v kariéře.

Reklama

Související témata: