Hlavní obsah

Synek skončil při prvním startu na skifu pátý, Fleissnerová byla v SP druhá

Aktualizováno

Ondřej Synek obsadil při premiérovém startu na skifu v této sezoně páté místo v závodě Světového poháru ve veslování v Záhřebu. Osmatřicetiletý český reprezentant ve finále nenavázal na výhry z rozjížďky i semifinále a dojel s velkým odstupem za vítězným Oliverem Zeidlerem z Německa. O nejhodnotnější český výsledek se postarala Kristýna Fleissnerová, která s ohledem na zdravotní problémy parťačky z dvojskifu Lenky Antošové startovala na skifu a dojela druhá. Druhé místo obsadily i Pavlína Flamíková a Anna Šantrůčková na dvojce bez kormidelnice, jež ale měly jen dvě soupeřky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veslařský šampion Ondřej Synek - ilustrační foto.

Článek

Synek se vrátil na skif po nevydařeném projektu dvojskifu, na kterém jezdil s Jakubem Podrazilem. V Chorvatsku se mu v pátek i v sobotu dopoledne dařilo, finálová jízda mu ale nevyšla. Pětinásobný mistr světa byl po 500 metrech třetí, poté ale klesl na čtvrtou pozici a ve druhé polovině trati jej předjel i Litevec Saulius Ritter. Nakonec dojel Synek pátý s odstupem téměř půl minuty za vítězným Zeidlerem.

"Upřímně, moc mi to nešlo. Dobrá byla jen úvodní rozjížďka. Dnešní ranní semifinále jsem jel naplno a odpoledne mi už nezbyla prakticky žádná energie na finále. Ze začátku jsem to zkusil napálit, ale bylo to prakticky bez šance," uvedl Synek v nahrávce pro média. Ocenil kvality soupeřů v čele s čerstvým mistrem Evropy Zeidlerem. "Kluci jsou silní a já jsem hodně špatný, takže spokojený nejsem. Zjišťuju, že forma není žádná, a uvidíme, jak to půjde v sezoně," řekl veslař pražské Dukly.

Skutečnost, že pořadatelé zkrátili s ohledem na nepříznivou předpověď počasí SP na dva dny, nedramatizoval. "Na podobný formát jsme zvyklí i z jiných regat. Problém je spíše s regenerací, která v mém věku už není taková, a s formou. Kdybych na tom byl jako před pěti šesti lety, tak to není absolutně žádný problém. Takhle mi bohužel ujel vlak. Soupeři mě uvedli do reality," přiznal Synek, který se chce pokusit s trenérem Milanem Dolečkem zapracovat na zlepšení. Nadále počítá s tím, že se za tři týdny představí ve druhém závodě SP v Lucernu. "Uvidíme, zda to bude lepší, horší nebo stejné," řekl.

Fleissnerová postoupila do finále přes opravy již v pátek odpoledne, a přestože není skif její hlavní disciplínou, vedla si výborně. Po startu byla dlouho třetí, ale poté předjela Srbku Jovanu Aršičovou a dojela druhá. Nestačila jen na favorizovanou Magdalenu Lobnigovou z Rakouska.

"Byl to závod plný změn. Začalo to Lenčiným zánětem v noze, pokračovalo hledáním lodi, na které bych mohla závodit, a když se našla loď na mou váhu, měl trenér práci na celý den, aby z ní udělal pojízdnou," uvedla Fleissnerová pro ČTK. Skif si tak poprvé vyzkoušela až ve čtvrtek večer.

V pátek se poté dozvěděla, že po rozjížďce musí absolvovat i opravu, kterou vyhrála a postoupila do finále. "Na dnešek už jsem se těšila, na lodi jsem se za předchozí závody naučila a věřila si na medaili. Jen jsem se bála, abych to nezakřikla," pousmála se česká reprezentantka. K dvojskifu se vrátí hned poté, co Antošová dobere antibiotika.

Flamíková s Šantrůčkovou měly s ohledem na malý počet posádek jisté finále od začátku a stejně jako v pátek v takzvaném zkušebním závodě dojely druhé, když nestačily jen na domácí sestry Ivanu a Josipu Jurkovičovy. Finálovou účast měl jistou i dvojskif lehkých vah Veronika Činková, Kristýna Neuhortová, který dojel poslední čtvrtý. Podobně dopadla i čtyřka bez kormidelníka Vilém Pachmann, Štěpán Keller, Matěj Mach, Jan Hájek, která byla šestá ze šesti posádek.

Páté místo poté obsadil nově sestavený dvojskif Jan Cincibuch, Jakub Podrazil, který si ale postup do finále musel vybojovat přes rozjížďku a semifinále. Pátí skončili i Filip Zima, Jan Potůček, Tomáš Šišma a Jan Fleisser s párovou čtyřkou, i oni do finále museli postoupit.

Výsledky SP ve veslování v Záhřebu
Světový pohár ve veslování v Záhřebu:
Muži:
Skif: 1. Zeidler (Něm.) 6:49,78, ...5. Synek (ČR) 7:18,08
Skif lehkých vah: 1. Galambos (Maď.) 6:56,83
Dvojskif: 1. Boucheron, Androdias (Fr.) 6:12,79, ...5. Cincibuch, Podrazil (ČR) 6:23,49
Dvojskif lehkých vah: 1. Rommelmann, Osborne (Něm.) 6:22,61
Dvojka bez korm.: 1. M. Sinkovič, V. Sinkovič (Chorv.) 6:22,55
Čtyřka bez korm.: 1. Francie 05:59,88, ...6. ČR (Pachmann, Keller, Mach, Hájek) 6:14,11
Párová čtyřka: 1. Estonsko 5:48,03, ...5. ČR (Zima, Potůček, Šišma, Fleisser) 5:53,88
Ženy:
Skif: 1. Lobnigová (Rak.) 7:39,04, 2. Fleissnerová (ČR) 7:46,59
Skif lehkých vah: 1. Meakinová (Švýc.) 7:41,65
Dvojskif: 1. Valčiukaiteová, Karalienová (Lit.) 6:50,46
Dvojskif lehkých vah: 1. Tarantolaová, Boveová (Fr.) 7:01,80, ...4. Činková, Neuhortová (ČR) 7:27,61
Dvojka bez korm.: 1. I. Jurkovičová, J. Jurkovičová (Chorv.) 7:11,12, 2. Flamíková, Šantrůčková (ČR) 7:16,43
Párová čtyřka: 1. Německo 6:24,00

Reklama

Související témata: