Hlavní obsah

Tvrdá romantika. Jachtař Koláček sní o nejnáročnějším závodě na světě

Když ti vítr napne plachtu, když ti plachta popožene jachtu, když ti jachtou jízda dodá klid... Začátek textu písně Snadné je žít od skupiny MIG 21 by Milan Koláček rád bral za slovo. Jachtařská romantika se mu však často mění v tvrdou řeholi. Tím spíše, že na své úžasné a inspirativní cestě směřuje ke startu na Vendée Globe 2020/21 - nejnáročnějším závodu na světě čtyřmi oceány kolem pěti kontinentů.

Jachtař Milan Koláček

 
Článek

Ono se řekne napnout plachtu. Jenže rozpočet sólového jachtaře na kompletní sezónu ve třídě Figaro představuje 120 000 eur, v přepočtu tedy 3 milióny a 240 tisíc korun.

Milan Koláček díky veřejné sbírce už vybral na první tři nutné plachty a v březnu absolvoval první závod sezóny. Obsadil v něm 12. místo z čtyřiadvaceti účastníků. Na rozdíl od řady soupeřů závod dokončil.

„Dost tvrdý závod. První úsek dlouhá stoupačka. Nebylo nutné křižovat, ale vítr 25 uzlů a nepříjemné vlny, to sebere dost sil. Navíc při teplotě jen kolem 10°C. V sobotu ráno po spinakeru jsem byl tak vysílen, že jsem uvažoval o tom, že vzdám. To ale nebylo možné. Potvrdilo by se jim, že jsem tu jen pro pobavení obecenstva. Exot. Nakonec se ukázalo, že když nemůžete, máte ještě nejmíň polovinu sil v záloze," popisuje český jachtař pro Lodní noviny.

Suchozemec proti bohatým mořským vlkům

Koláček píše pohádku o tom, jak český kluk odešel na Nový Zéland naučit se stavět lodě. Po návratu si jednu postavil, odstěhoval se s ní do Francie, vyhrál její mistrovství a dále maká na svém snu, jak coby suchozemec úspěšně konkurovat finančně mnohem silnějším soupeřům a zúčastnit se nejextrémnějšího jachtařského podniku planety.

Tím je Vendée Globe v ročníku 2020/21, kde by Milan byl prvním Čechem na startu v nonstop sólo závodu kolem světa bez možnosti jakékoli asistence.

Ke splnění velkého snu je však ještě plavba dlouhá. Je třeba se dokonale připravit, vrcholem letošní sezóny bude regata La Solitaire URGO Le Figaro.

Reklama