Hlavní obsah

Úvod ME plavců přinesl tři české a jeden světový rekord

Tři české rekordy a trojici postupujících reprezentantů přinesly úvodní rozplavby na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Rijece. O zápis do tabulek se postarala prsařka Petra Chocová na 50 metrů, na polohové dvoustovce Tomáš Fučík a ruská štafeta mužů na 4x50 metrů polohově.

Článek

Dvaadvacetiletá Chocová vytvořila rekord časem 31,18 sekundy, kterým si zajistila postup do semifinále. Vlastní dosavadní maximum z listopadu vylepšila o plných 47 setin. "Jsem z toho času celkem překvapená, ale v posledních týdnech forma naznačovala, že by mohla kulminovat. Plavalo se mi nádherně, vůbec jsem v závěru netuhla," řekla ČTK Chocová.

Fučíkovi čas 1:57,62 k postupu do finále nestačil. Za osmým Jakubem Jasinským z Polska zaostal o 31 setin a skončil dvanáctý. Osm let starý národní rekord Jana Víťazky pokořil o více než sedm desetin.

Postup do semifinále na stometrové trati si zajistili mladý motýlkář Jan Šefl i zkušenější Michal Rubáček.

V rozplavbách skončily naděje prsařky Hany Palouškové, znakařů Aleny Nývltové, Kláry Václavíkové, Simony Baumrtové, Lenky Jarošové a Martina Baďury, motýlkářky Silvie Rybářové, prsaře Jiřího Jedličky, polohovkářek Barbory Závadové a Alžběty Řehůřkové i kraulařů Dominika Bartoše a Michala Spurného.

O nejhodnotnější výkon úvodního dopoledne se postarala ruská polohová štafeta na 4x50 metrů, která časem 1:33,77 překonala o 29 setin světový rekord Němců z předloňského evropského šampionátu. Češi ve složení Baďura, Jedlička, Rubáček, Verner ani v národním rekordu do finále nepostoupili.

O tři evropské rekordy se zasloužili ruská prsařka Valentina Artěmjevová na 50 metrů (29,83), francouzský kraulař Amaury Leveaux na stejné trati (20,80) a Nizozemka Marleen Veldhuisová na kraulařské stovce (51,91).

Reklama