Hlavní obsah

Úžasný výkon! Paralympionik si v mrazivých vodách sáhl na dno

Bláznivý nápad dostali tři francouzští plavci včetně paralympionika a trojnásobného medailisty z mistrovství světa Thea Curina. Rozhodli se, že přeplavou největší vysokohorské jezero Titicaca a svůj záměr se jim podařilo zrealizovat. Celé jim to trvalo jedenáct dní. Chtěli tím upozornit na znečišťování životního prostředí.

Trio plavců přeplavalo jezero TiticacaVideo: Reuters

 
Článek

Hlavním iniciátorem nápadu byl Curin, který je po čtyřnásobné amputaci končetin. Do svého týmu poté přibral další dva zkušené plavce Maliu Metellu, pětinásobnou mistryni Evropy a stříbrnou medailistku z olympijských her v Athénách, a Matthieua Witvoeta, „ekodobrodruha," který aby upozornil na celosvětový problém s plasty, projel na kole desítku zemí.

Tato trojice začala svou cestu napříč mrazivou vodní plochou ve výšce 3 800 metrů nad mořem v Bolívii a po jedenácti dnech a 122 kilometrech se dostala až do Peru. Celou dobu za sebou plavci táhli loď, která byla celá vyrobena z recyklovaného materiálu z jiných plavidel, a dokonce i z jednoho divadla ve Francii, která sloužila jako jejich domov.

Krom překonání vlastních možností plavci chtěli šířit poselství o ochraně životního prostředí a povzbudit místní obyvatele, aby pomohli jezero, které již je značně znečištěné, chránit. Plavbu jim stěžovaly silné proudy a bouře. „Nikdy by mě nenapadlo, že budu během jedenácti dnů tolik trpět, nikdy by mě nenapadlo, že se vystavím takovému nebezpečí. Myslel jsem, že zemřeme," řekl po výkonu Curin.

Nezapomněl poděkovat svým parťákům, bez kterých by to podle svých slov nedokázal. „Splnili jsme si sen," dodal.

Reklama

Související témata: