Hlavní obsah

Vítězství transgender plavkyně? Pohlaví nemůže přebít biologii! varuje prezident světové atletiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství momentálně zřejmě nejznámější transgender sportovkyně, plavkyně Lii Thomasové, na americkém univerzitním mistrovství NCAA v Atlantě na 500 metrů volným způsobem vzbudilo ve sportovním světě vášně. Proti její účasti v závodech žen se bouří její kolegyně, fanoušci, ale své k tomu řekl i prezident světové atletiky Sebastian Coe, který říká, že pohlaví nemůže přebít biologii.

Foto: @FightingIdiocy, Twitter

Plavec/plavkyně Will/Lia Thomas...

Článek

Lia Thomasová byla do svých 21 let mužem, v roce 2019 začala podstupovat hormonální léčbu na změnu pohlaví a po klesnutí hodnot testosteronu závodí v kategorii žen. Od té doby překonala řadu rekordů a minulý týden dokonce vyhrála univerzitní šampionát. Řada soupeřek je ze závodění s ní frustrovaná a zřejmě se není čemu divit. Copak biologický vývoj nic neznamená?

Podobnou otázkou se zabýval prezident světové atletiky Sebastian Coe, který varoval před narušením integrity ženského sportu. "Myslím si, že integrita ženského sportu, pokud to nedáme do pořádku, a vlastně i jeho budoucnost, je velmi křehká," řekl. „Není pochyb o tom, že testosteron je klíčovým faktorem určujícím výkonnost, ale..." pokračoval Coe.

„Vzpomínám si, jak mé dcery dříve pravidelně předháněly své spolužáky, jenže pak se dostaví puberta a všechno se změní. Pohlaví nemůže přebít biologii," varoval prezident před tím, že pravidla pro start transgender sportovců v klasických kategoriích musí být nastavena správně a spravedlivě.

Světová atletika vyžaduje, aby transgender sportovci měli nízkou hladinu testosteronu po dobu nejméně 12 měsíců před soutěží, což je doba, o které si Coe myslí, že je příliš krátká. Americká plavecká federace USA Swimming už svá pravidla pro elitní plavce aktualizovala a požaduje, aby transgender sportovci měli hladinu testosteronu pod 5 nanomolů na litr 36 měsíců před závody.

Tohle však řadě sportovců, kteří kritizují závodění transgender lidí v klasických kategoriích, nestačí. „Bolí mě to. Byl to můj poslední vysokoškolský závod v životě a cítím se frustrovaná," napsala například Reka Györgyová, která se na již zmiňovaném šampionátu v Atlantě nedostala do finále, v otevřeném dopisu adresovanému NCAA.

„Mám pocit, že mi to finálové místo bylo odebráno kvůli rozhodnutí NCAA nechat soutěžit někoho, kdo není biologická žena," píše pětadvacetiletá Maďarka, která svou zemi reprezentovala na olympijských hrách v roce 2016. Uznává, že Thomasová dělá to, co ji baví a má na to právo.

„Jsem přesvědčena, že se Lia nijak neliší ode mě ani od jiných plavkyň, které se celý život probouzely v 5 hodin ráno na ranní trénink. Na druhou stranu bych chtěla kritizovat pravidla NCAA, která jí umožňují soutěžit s námi, které jsme biologicky ženy," píše s nadějí, že se něco brzy změní. Současná pravidla ji přijdou vůči ní a jejím kolegyním neuctivá.

Některé plavkyně se však Thomasové zastávají, například Erica Sullivanová, která na šampionátu skončila druhá. „Stejně jako kdokoli jiný v tomto sportu Lia pilně trénovala, aby se dostala tam, kde je, a dodržovala všechna pravidla a pokyny, které jí byly předloženy," napsala. Bylo jí líto, že svět obletěla fotografie, jak se na stupních vítězů fotí po boku třetí a čtvrté ženy šampionátu stranou od vítězné Thomasové.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Erica Sullivan (@erica.sully)

Prý se nejednalo o žádný protest, jak se v médiích uvádělo, jen se chtěla vyfotit se svými blízkými kamarádkami, jak uvedla na svém Instagramu.

Reklama

Související témata: