Hlavní obsah

Znakařka Kubová je pošesté nejlepší českou plavkyní roku

Praha

Simona Kubová se pošesté stala nejlepší českou plavkyní roku. Osmadvacetiletá znakařka se díky loňským úspěchům vrátila na trůn, kde ji za rok 2018 vystřídala kraulařka Barbora Seemanová. Kubová má první korunu pod vyvdaným jménem, tituly nejlepší tuzemské plavkyně let 2009, 2010, 2012, 2013 a 2017 získala ještě jako Baumrtová. Výsledky svazové ankety, v níž hlasují trenéři a funkcionáři, byly dnes vyhlášeny v pražském Kongresovém centru.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Simona Kubová po vyhlášení výsledků ankety o nejlepšího českého plavce roku 2019, ve které obsadila první místo.

Článek

Kubová měla na letním světovém šampionátu v Koreji blízko k postupu do finále. Na stovce ji od něj na devátém místě dělilo jen osm setin, na padesátce skončila desátá se ztrátou dvanácti setin na postupovou osmičku. V prosinci se pak na mistrovství Evropy v krátkém bazénu blýskla třemi pátými místy. Závodní sezonu si na podzim zpestřila starty v prestižní týmové soutěži International Swimming League, kde reprezentovala DC Trident.

Byla ráda, že do análů zapsala i jméno Kubová. "Mám radost, je to pro mě čím dál tím větší čest. Jak už tady straším dlouho. Pořád si říkám, že ti mladí by měli táhnout plavání, a je hezké, že já na stará kolena pořád dokážu zaplavat takovéhle fajn časy, fajn umístění, že to stačí na vítězství v téhle anketě," řekla pak novinářům.

Druhé místo v domácí anketě tentokrát obsadila minulá vítězka Seemanová. Ta opakovaně v průběhu sezony překonávala české rekordy na různých tratích. Na MS v dlouhém bazénu skončila na 200 metrů volným způsobem devátá, na ME v krátkém bazénu obsadila na dvoustovce páté místo. Třetí příčka v anketě patřila nejlepšímu muži Janu Mickovi.

Juniorům podle očekávání vládne Jan Čejka, který loni jako první český plavec v historii získal juniorský světový titul. V Budapešti triumfoval na 50 metrů znak.

Čtvrtá místa na mistrovství světa pomohla k úspěchu v anketě dálkovému plavci Matěji Kozubkovi a extrémnímu skokanovi do vody Michalu Navrátilovi. Speciální cenu získala Markéta Pechová, která jako první handicapovaný plavec překonala kanál La Manche. Kvůli nemoci má od dětství amputovanou pravou nohu ve stehně.

Anketa o nejlepšího českého plavce roku 2019:
Plavání:
1. Simona Kubová
2. Barbora Seemanová
3. Jan Micka
Plavání - junioři:
1. Jan Čejka
Dálkové plavání:
1. Matěj Kozubek
Skoky do vody:
1. Michal Navrátil
Synchronizované plavání:
1. Karolína Klusková
Speciální cena:
Markéta Pechová za mimořádný výkon v dálkovém plavání

Reklama

Související témata: