Hlavní obsah

Běžkyně na lyžích Razýmová ukončila kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžkyně na lyžích Kateřina Razýmová ukončila kariéru. Česká reprezentantka na stránkách domácího svazu oznámila, že dá přednost rodině a výchově roční dcery Izabely. Dvaatřicetiletá Razýmová se v minulé sezoně vrátila do závodní stopy nedlouho po jejím narození. Na svém čtvrtém mistrovství světa v Planici v únoru vybojovala 13. místo ve skiatlonu a zaznamenala nejlepší individuální výsledek na vrcholné akci v kariéře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká běžkyně Kateřina Razýmová ukončila kariéru.

Článek

„Hlavním důvodem mého rozhodnutí je, že čas, který jsem investovala do přípravy potřebné pro závodění na nejvyšší úrovni, byl čím dál tím více na úkor času, který jsem potřebovala věnovat své dceři. Bohužel už jsem zkrátka neměla sílu obě tyto povinnosti bez výčitek svědomí zvládat,“ řekla Razýmová.

Ve Světovém poháru debutovala v roce 2014, pravidelně v něm startovala od roku 2016. Zaznamenala devět umístění v desítce a jejím nejlepším výsledkem bylo v prosinci 2019 páté místo ve finské Ruce v závodě na 10 km klasicky. V konečném hodnocení seriálu skončila nejvýše 19. v sezoně 2020/21, na prestižní Tour de Ski byla ze šesti účastí nejlépe desátá ve stejném ročníku. Následující olympijskou sezonu vynechala kvůli těhotenství, pod pěti kruhy startovala pouze v roce 2018 v Pchjongčchangu, kde bylo jejím maximem 23. místo na klasické třicítce s hromadným startem.

Na přelomu letošního roku se Razýmová půl roku po porodu vrátila do SP při Tour de Ski, na které obsadila konečné 17. místo. Vedle zmíněného výsledku na MS ve Slovinsku se v pohárovém seriálu vrátila ještě jednou do Top Ten v březnu ve Falunu, kde skončila devátá opět na klasické desítce s intervalovým startem.

„Vážím si ohromné podpory, které se mi dostalo po návratu k závodění po mateřské pauze. Díky ní jsem v mé poslední sezoně dosáhla svého nejlepšího výsledku na vrcholné akci a kvůli ní se mi nekončí vůbec snadno,“ připustila Razýmová. „Katka zaslouží velké uznání za to, jak se dokázala vrátit po mateřské pauze mezi světovou lyžařskou elitu. Teď chce svůj čas naplno věnovat dcerce, což je pochopitelné a logické. Odchází reprezentantka, která vůlí, pracovitostí a poctivostí šla příkladem,“ konstatoval předseda úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR Aleš Vaněk.

Reklama