Hlavní obsah

Jak vybrat vhodné lyže? K volbě správného vybavení stačí několik kritérií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technický pokrok společnosti se promítá také do sportovního vybavení, které nabízí nespočet možností, jež pomohou si oblíbenou sportovní aktivitu užít v maximální míře. Jak se ale zorientovat a následně postupovat při volbě správných lyží a lyžařského vybavení?

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová během slalomu.

Článek

Lyžařská výbava se skládá ze sjezdových lyží, holí, bot známých pod hovorovým označením „lyžáky“ či „přezkáče“. Dále je doporučená lyžařská helma, brýle, případně chránič páteře. V neposlední řadě pak potřebujete vhodné zimní oblečení. Pojďme ale postupně.

Jak vybrat sjezdové lyže

Při výběru sjezdových lyží existuje několik kritérií, na které je třeba brát ohled. Úvodem je třeba položit si otázku, jaká je zdatnost daného lyžaře. Hned po té přichází rozhodnutí, v jakém terénu lyžař nejčastěji jezdí. A jak do volby správných lyží vstupují faktory jako jsou výška, hmotnost, věk či pohlaví lyžaře?

Lyže pro začátečníky i zkušené závodníky

Obecně platí, že čím méně zkušený lyžař jste, tím více oceníte měkčí a také kratší lyže. Budou se totiž daleko lépe ovládat než tvrdší a delší lyže, po kterých by měli sáhnout spíše pokročilí lyžaři.

V současné době převládá tzv. carvingový styl lyží, u kterého se odlišuje hodnota rádiusu. Ta je určena mírou vykrojení lyží od špiček k patkám. Čím větší hodnota rádiusu lyže, tím větší oblouk dokáží lyže vykrojit. Opět logicky platí, že pro méně zdatné lyžaře se hodí lyže s nižší hodnotou rádiusu, který jim umožní provádění kratších oblouků.

Terén pro lyžování

Dalším faktorem, který vám výběr lyží upřesní, je také typ sjezdovky, potažmo terénu. V případě, že vaše trasa směřuje obvykle do volného terénu mimo upravené sjezdovky, hodit se vám více budou freeride lyže, které se od „slalomek“, „univerzálek“ či „obřaček“ liší výrazně širokým středem lyže.

Výběr lyží dle výšky

V obecné definici platí, že sjezdové lyže by měly sahat po kořen nosu stojícího lyžaře. V případě, že jste začátečník nebo máte radši krátký oblouk, délka lyže se obvykle ještě po několik centimetrů zkracuje. Pro sportovce, kteří se naopak vyžívají v rychlosti a větším poloměru svého oblouku, jsou vhodné lyže sahající klidně do výšky daného člověka.

Výběr lyží dle hmotnosti

Ač většina z lyžařů si souvislost mezi hmotností a lyžemi vybavuje spíše při seřízení vázání, váha člověka se také promítá do samotné tuhosti lyží. Na výběr v tomto případě jsou dva základní typy lyží.

Měkčí a lehčí lyže mají tzv. kompozitové jádro. Budou se lyžaři lépe ovládat, jsou také cenově dostupnější. Současně mají ale nižší životnost. Vhodné jsou pro rekreační lyžaře. Druhý typ lyží obsahuje jádro dřevěné, které děla lyži těžší a tvrdší, vhodná je tak pro zkušenější či silnější lyžaře.

Jak vybrat lyže pro děti

Při výběru lyží pro děti je úvodem vhodné zhodnotit, zda se s ohledem na růst ratolesti vyplatí pořizovat vlastní vybavení. V současné době se nabídka půjčení kompletního lyžařského setu pro děti pohybuje od 550 Kč na den.

Pokud však budete pořizovat lyže sami, sáhněte po lyžích o 20 cm kratších než je výška vašeho dítka. Dětské lyže by měla být měkká a velmi lehká. Jako motivace k lyžování také poslouží atraktivní dětský design lyží v podobě nejrůznějších barevných ornamentů či zvířátkových motivů.

Jak vybrat lyžařské boty

Po výběru lyží přichází také volba vhodné lyžařské obuvi, kterou můžete nalézt pod hovorovými výrazy jako „lyžáky“ či „přezkáče“. Jak již druhý název napovídá, jedná se o pevnou botu s tvrdým vnějším skeletem, na kterém najdete několik přezek, a vnitřní měkkou vložkou. Celková tvrdost bot je pak určena tzv. Flex Indexem.

Stejně jako tomu bylo u lyží, při výběru lyžařské obuvi vstupuje do hry vaše lyžařská zkušenost. Pro začátečníky či děti jsou vhodné měkké boty, kdy se Flex Index pohybuje mezi 30 - 90 body s ohledem na věk a pohlaví lyžaře.

Pokročilí a sportovní lyžaři mohou volit tvrdší boty, které poskytují větší oporu a rychlejší přenos energie z boty do lyží. Hodnoty tvrdosti se pak pohybují u juniorů v intervalu 80 - 130, u žen od 100 do 180 a u mužů mezi 120 - 180 body.

Rozšířeným mýtem je pak volba boty, která je o několik milimetrů až centimetrů delší či širší, než skutečná velikost chodidla. Správně volená lyžařská obuv odpovídá změřeným rozměrům chodila, které získáte ideálně večer, kdy je ploska nohy nejvíce uvolněná, obkreslením na papír. Noha se pak v „přezkáčích“ nebude pohybovat a vy získáte lepší kontrolu nad lyžemi i po povolení a „vyšlápnutí“ vnitřní botičky v lyžařské obuvi.

Jak vybrat lyžařské hole

Pro volbu správné délky sjezdových holí existuje několik pomůcek. Tou nejpřesnější ale zůstává vynásobení výšky postavy s koeficientem 0,7.

Při výběru hůlek se pak můžete rozhodnout s ohledem na materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Nejčastěji se setkáte s karbonovými hůlkami, které jsou lehčí, ale současně náchylnější ke zlomení. Druhou možností je pak využití holí z hliníku.

V neposlední řadě pak pamatujte na uchopení hole, které se může lišit jak druhem madla, tak typem poutka. Nejpokročilejší a současně nejbezpečnější je využití mechanismu, který umožňuje upevnit hole přímo na rukavice pomocí speciálního očka.

Reklama

Související témata: