Hlavní obsah

Krčmář po prvním úseku vedl, ale za pizzu ušetřil. Štafeta byla až jedenáctá

Aktualizováno

Začalo to úžasně. Štafetu skvěle rozjel Michal Krčmář a po prvním úseku čeští biatlonisté vedli, jenže další tři reprezentanti ve švédském Östersundu na krajana nenavázali. Na střelnici potřebovali celkem čtrnáct náhradních nábojů a Tomáš Mikyska šel dokonce na trestné kolo. V cíli z toho bylo tak až 11. místo a Krčmář ušetřil za pizzu slíbenou všem třem zbývajícím kolegům. Posedmé v řadě při SP vyhráli mužskou štafetu Norové, kteří tak získali i malý křišťálový glóbus.

Foto: Jaroslav Svoboda/Český biatlon

Biatlonista Michal Krčmář v Novém městě na Moravě.

Článek

Češi se chystali ještě zabojovat o páté místo v Poháru národů, což by znamenalo kvótu šesti biatlonistů pro závody jednotlivců v příští sezoně. „Slíbil jsem, že když porazíme Itálii, Rakousko a hlavně Švýcarsko, zaplatím pro celou štafetu pizzu," líčil Krčmář, jenž odjel první úsek skutečně fantasticky.

Obě položky odstřílel čistě a k tomu výborně běžel, takže předával na prvním místě. „Jel jsem to s velkou chutí a řekl bych, že to ode mne byl takřka ideální výkon," mínil Krčmář Těsně za ním byly Norsko i Německo, čtvrtá Itálie ztrácela jen pět sekund.

Na druhém úseku se ale Tomáš Mikyska opakovaně dostal do velkých potíží na střelnici. Vleže první tři rány minul, ale s využitím rezervních nábojů ještě terč vybílil. Vstoje to už nedokázal a musel na trestné kolo. „Necítil jsem se ve své kůži a vůbec nevím, co se to mnou na střelnici dělo," líčil český biatlonista, jenž navíc zaostával na lyžích.

Předával až třináctý se ztrátou víc než minuty a půl. Od třetího úseku se už jelo pod světly a také Jakub Štvrtecký se při ležce dostal pod hrozbu trestného kola. Sice nebezpečí díky třem rezervním nábojům odvrátil, jenže znamenalo to propad na 14. místo s odstupem přes dvě minuty na vedoucí Norsko následované Francií a Švýcarskem.

Domácí Ponsiluoma po úžasné stojce odstřílené za dvacet vteřin a vynikajícím běhu na posledních dvou kilometrech dostal do čela Švédsko, ale Dale byl jeho stínem. Štvrtecký svou druhou zastávku na střelnici zpomalil dalšími dvěma dobíjeními.  „Střelnice mi vůbec neseděla, přitom vítr nezlobil," líčil, když se ke konci snažil něco dohnat během.

Nicméně český finišman Jonáš Mareček vyrážel do závodu až třináctý se ztrátou 2:32 min. I když zvýšil počet dobíjení reprezentačního kvarteta na celkově čtrnáct, dostal se do boje o desáté místo, ale v cílové rovince rozdílem jediné desetiny sekundy podlehl Slovincům. Češi tak zůstali před závěrečným dílem pohárového seriálu na Holmenkollenu v Poháru národů šestí, na záda jim ale dýchají Rakušané a Italové.

V boji o prvenství ve štafetovém klání uspěli Norové, byť v sestavě štafety absentovali J. Bö, Lägreid i T. Bö. Francouz Claude si pod tlakem při stojce neodpustil chyby, ale i po návratu z trestného kola zůstal druhý. Femling neudržel krok s rivaly a domácí tak skončili až čtvrtí. Bronz pro Němce vyjel skvělý finišman Doll, vítěz čtvrtečního závodu na 20 km.

Závody SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko) - štafety:
Muži (4x7,5 km):
1. Norsko (Strömsheim, Sörum, Dale, Christiansen) 1:09:12,4 (0 tr. okruhů + 7 dobíjení)
2. Francie (Lombardot, Guigonnat, Perrot, Fabien Claude) -22,5 (1+8)
3. Německo (Rees, Kühn, Nawrath, Doll) -37,4 (1+10)
4. Švédsko -59,8 (0+10)
5. Ukrajina -1:17,2 (0+4)
6. Rakousko -1:34,2 (0+10)
...11. Česko (Krčmář, Mikyska, Štvrtecký, Mareček) -2:57,8 (1+14).
Konečné pořadí štafet (po 5 závodech):
1. Norsko 450 b.,
2. Německo 330
3. Francie 320
...9. Česko 175

Reklama