Hlavní obsah

Štafeta biatlonistek sedmá jako při MS, malý glóbus patří druhé Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České biatlonistky obsadily v posledním štafetovém klání letošní zimy sedmou pozici, čímž zopakovaly umístění z nedávného MS. Triumf při Světovém poháru ve švédském Östersundu slavily Norky, stříbro stačilo Francouzkám k zisku malého křišťálového glóbu za prvenství v disciplíně. Reprezentantky do posledních metrů bojovaly o šestou příčku, ale finišmanka Lucie Charvátová ji v cílové rovince proti Rakousku neuhlídala.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Markéta Davidová na trati závodu na 15 km.

Článek

Na startu bylo jen patnáct štafet, tu českou rozbíhala Jessica Jislová a přes jedno dobíjení vleže držela kontakt se špičkou. „Jelo to hodně pospolu, byla jsem schopná zachytit soupeřku," tvrdila reprezentantka. Položku vstoje dala čistě na pět ran a střelnici opouštěla pátá.

Na posledním kilometru ale Jislova hodně ztratila běžecky a předávala jedenáctá se ztrátou 24 vteřin na vedoucí Francii, za níž jely úřadující mistryně světa v této disciplíně Italky. Tereza Voborníková na druhém úseku dělala na lyžích, co mohla, aby vylepšila postavení reprezentačního kvarteta.

Dotáhla se do skupinky bojující o sedmé místo, zatímco Chevalierová získala v čele převahu až osmnácti sekund na dalších pět štafet. Vleže sice česká biatlonistka využila dva náhradní náboje, čímž trochu narostla její ztráta na špičku závodu, ale posunula se pořadím. Ze střelnice odjížděla osmá, 43 sekund po Francouzce.

Jen jednu ránu navíc pak Voborníková potřebovala při stojce. „Na první položce jsem cvakala v reakci na vítr a druhou položku jsem si hlídala už víc," líčila Voborníková, která si polepšila na šesté místo, přičemž vítězka čtvrtečního závodu Wiererová dostala do vedení Italky. Do předávky se k nim a Francouzkám ještě dotáhly Němky i Norky, čímž se na třetím úseku utvořila v popředí silná elitní čtyřka.

Páté bylo s odstupem půl minuty Rakousko, k němuž se ale rychle přibližovala Markéta Davidová. Při střelbě vleže chybovala česká reprezentantka jen jednou a bleskově to opravila, jela pak společně se Steinerovou a dotáhla se k nim ještě domácí E. Öbergová.

Dva rezervní náboje pak potřebovala třetí členka reprezentační sestavy při stojce, což ji stálo umístění před Švédkou, ale předávala šestá jen o dvě vteřiny později. „Měla jsem co dělat, abych Öbergovou uvisela, už nebylo moc z čeho brát," líčila Davidová.

Z boje o medaile ještě před posledním úsekem vypadla Itálie, postavení na stupních vítězů se pak rozdělovalo na střelnici. Röiselandová vybojovala druhé prvenství v sezoně Norsku. Patřilo jasně k nejlepším běžecky a na střelnici muselo jen čtyřikrát opravovat, a běžecky rovněž. Stříbro brala Francie a bronz připadl Německu.

Finišmanka Lucie Charvátová završila počet českých dobíjení na deset, když na lyžích neudržela krok s H. Öbergovou a musela odrážet ještě atak bezchybně střílející Rakušanky Gandlerové. Třicetiletá reprezentanka dělala co mohla, nakonec ji ale rozdílem čtyř desetin podlehla.

Závody SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko) - štafety:
Ženy (4x6 km):
1. Norsko (Arnekleivová, Lienová, Tandrevoldová, Röiselandová) 1:08:00,7 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení)
2. Francie (Jeanmonnotová, Chevalierová, Colombová, Chevalierová-Bouchetová) -15,2 (0+7)
3. Německo (Hettichová-Walzová, Kebingerová, Voigtová, Herrmannová-Wicková) -27,2 (0+7)
4. Itálie -49,0 (0+7)
5. Švédsko -1:10,9 (0+10)
6. Rakousko -1:53,8 (0+3)
7. Česko (Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová) -1:54,2 (0+10).
Konečné pořadí štafet (po 5 závodech):
1. Francie 345 b.
2. Norsko 325
3. Švédsko 321
...7. Česko 188.

Reklama