Hlavní obsah

SESTŘIH: Johannes Bö předvedl další skvělé představení, stříbro bere jeho bratr. Z Čechů zazářil Mikyska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Královský vytrvalostní závod na 20 kilometrů má očekávaného vládce. Johannes Thingnes Bö předvedl v Novém Městě na Moravě dechberoucí výkon a po zlatu ze stíhačky si připsal na Vysočině další titul mistra světa. Sebevědomě si vedl i Tomáš Mikyska, který trefil prvních 19 terčů, chyboval až při tom posledním a skončil desátý. Naopak Michal Krčmář nabral na nejlepší ztrátu skoro šest minut.

MS v biatlonu - vytrvalostní závod mužů na 20 kmVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Vysočina Aréna na moment ztichla. Tomáš Mikyska přijel na svou čtvrtou položku, měl na kontě tři nuly a útočil na nejlepší český výsledek na mistrovství světa. Zamířil, pak v nebývalém tempu padal jeden terč za druhým, až ten úplně závěrečný zůstal nesražen. Z tribun se ozval jen společný povzdech, který záhy vystřídal potlesk a nadšení. Mikyska i tak odjížděl z 11. pozice, což po jeho strastiplné sezoně, kdy po letních trablech absolvoval operaci kolene, bylo tuze dobré umístění.

A on ho v závěrečném kole ještě o příčku vylepšil.

„Když jsem přijel na poslední položku, tak jsem se v duchu bál, že se mi začnou klepat nohy. Ale naštěstí jsem to ustál. Akorát mě mrzí ta poslední rána. Jelo se mi dobře, měli jsme dobré lyže,“ uvedl Mikyska.

Je to jeho nejlepší umístění v kariéře, byť ho může štvát, že bez té osudové trestné minuty by byl šestý. „Tomáš si zaslouží velkou pochvalu, navíc pojede masák (nedělní hromadný závod), takže jsme všichni šťastní. Jen škoda, že se nepovedlo před těmi skvělými fanoušky rozšířené pódium do šestého místa,“ uvedl pro Českou televizi sportovní ředitel biatlonistů Ondřej Rybář.

To Krčmář si s „nešťastnou“ třináctkou coby startovním číslem prožil i nešťastný závod. Trestnou minutu si připsal hned úvodní ranou, ovšem nerozhodilo ho to a pak dalších devět terčů v řadě skolil. Jenže při druhé ležce znovu přišla chyba a pád pořadím dolů. Při závěrečném představení se mu pak zasekl náboj, musel ručně dobíjet a k trestné minutě se přidaly další vteřiny navrch.

Opět to navíc nebyl od něj na střelnici žádný kvapík, spíš hodně kontrolovaný výkon, nicméně při současném Krčmářově rozpoložení i formě se to jevilo jako logická taktická volba. „Snažím se dělat pořád tu samou práci, ale už je to asi u mě trochu brouk v hlavě, že mě ty první rány v ležce trápí. A to na závěr, to byla kostrbatá položka, ale v mém případě už to nehrálo roli,“ uvedl Krčmář, jenž skončil 26.

To Nor Johannes Bö předvedl další báječné představení. Na první položce sice jednou chyboval, jenže od té druhé skládal terče jak kovboj na Divokém západě. Jeho „stojky“ se pohybovaly okolo 20 vteřin, k tomu na lyžích tradičně letěl, a tak nezadržitelně mířil za dalším titulem mistra světa. „Dnes to byl starej známej Johannes,“ usmíval se Rybář.

O skoro minutu porazil svého bratra Tarjeie, takže z toho byl dokonalý rodinný podnik. Třetí skončil Němec Benedikt Doll.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):
Muži - vytrvalostní závod (20 km):
1. J.T. Bö 45:49,0 min. (1 trest. minuta)
2. T. Bö (oba Nor.) -58,9 (1)
3. Doll (Něm.) -1:53,3 (1)
4. Rastorgujevs (Lot.) -2:50,2 (2)
5. Jacquelin -3:03,2 (1)
6. Fillon Maillet (oba Fr.) -3:16,2 (3)
...
10. MIKYSKA -4:14,9 (1)
26. KRČMÁŘ -5:47,6 (3)
46. HORNIG -7:17,5 (1)
63. ŠTVRTECKÝ (všichni ČR) -8:37,3 (4)

Reklama