Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Největší poklad českého sportu? Fanoušci. Moknou, odpouštějí, bezmezně věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propracovaný výchovný systém. Rozsáhlá síť sportovišť. Pokrokové smýšlení, které postrkuje talenty vpřed. Plejáda superhvězd, které nám závidí svět. Ne, ne, ne a bohužel zase ne. Nic z toho nejspíš není a v dohledné době se ani nestane největší chloubou českého sportu. Poklad se schovává jinde. Jsou jím oddaní fanoušci. Dokazují to i na biatlonovém mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Čeští fanoušci vytváří během biatlonového mistrovství světa skvělou atmosféru.

Článek

„Diváci byli neskuteční. Fakt masakr,“ žasne například Markéta Davidová, aktuálně česká biatlonová jednička. Podobně básní i její kolegyně a kolegové z reprezentace nebo zahraniční závodníci.

Minulý týden za hustého lijáku odstartoval šampionát smíšenými štafetami, přesto na tribunách a podél trati fandilo přes 20 tisíc promoklých diváků. O víkendu se každý den návštěvy pohybovaly okolo 27 tisíc.

Za pět závodních dnů navštívilo šampionát téměř 120 tisíc diváků, ačkoli Čechy od medailí dělí propast. Není to překvapení, naznačovala to výsledkově nejmizernější sezona od začátku biatlonového boomu v Česku.

Déšť ani nezdary českého týmu je neodradí. Fanoušci věrně povzbuzují domácí biatlonisty a stále jim věří! Video: Sport.cz

Přesto lidé dál bezmezně věří. Plní ochoty, kde se výsostně baví.

Podobně se chová fanouškovský lid i na zimních stadionech. Před pár lety gradoval historický úpadek českého hokeje, ale extraliga si ve stejném období vytvořila divácký rekord v dlouhodobé části soutěže.

Za necelé tři měsíce donedávna veleúspěšná hokejová země přivítá mistrovství světa, které už nyní podle předprodeje bude jedním z nejnavštěvovanějších šampionátů v historii.

Těšíte se?

Můžete namítnout, že v tuzemsku se to jen hemží trenéry a odborníky. Češi nejsou výjimkou, kritizuje se všude a mnohde ještě drsněji.

Benefitem sportovní veřejnosti v našich končinách je, že dovede leccos odpustit. Za příklad poslouží fotbaloví reprezentanti. Před pár měsíci vrcholil boj o přímý o postup na mistrovství Evropy, ale trio výtečníků Coufal, Kuchta, Brabec mezi dvěma kvalifikačními duely vyrazilo v na noční tah.

Necelých 48 hodin před kruciální bitvou s Moldavskem? Naprostá sabotáž, výsměch a plivnutí do tváře spoluhráčům, trenérům, sponzorům a především všem příznivcům, kteří oprávněně mohli zareagovat: Když na nás kašlete, my na vás taky.

Omyl. V Olomouci i po skandálu bylo plno. A místo napjaté atmosféry se příkladně fandilo. Slavil se postup, který fanoušci při závěrečné děkovačce navrch vylepšili skandováním: „Všichni s náma do Belmonda!“

I v tom se projevuje ryzí češství.

Při popisu fanouška obecného se hodí připomenout, že výborně vegetuje v symbióze s pořadateli sportovních akcí.

Teď nechválíme jako biatlonista Michal Krčmář, že se v Novém Městě i při deštivé oblevě závodí na náramné trati. Ano, organizátoři dovedou při sportovních událostech v Česku vytvořit komfortní podmínky, ale nyní máme na mysli, jak pořadatelé umějí napěchovat tribuny.

Biatlonový svaz zahájil prodej lístků v předstihu, kdy ještě o nebývalé krizi nebylo ani náznaku. Biatlonový kotel se scházel v Novém Městě i při šampionátu 2013. Pořadatelé nabízeli volňásky dobrovolníkům, aby jejich blízcí a kamarádi zaplnili areál k prasknutí.

Podobná finta zafungovala organizačnímu výboru při hokejovém šampionátu před devíti lety. Na méně lákavá utkání v poledních časech přilákali školní třídy nebo rodiny s dětmi, také díky tomu se Praha s Ostravou může dodnes pochlubit návštěvnickým rekordem.

A majstrštyk při letošním šampionátu? Ač zuří inflace, cena za lístky se jeví víc než přijatelně. A po lupenech na české zápasy se jen zaprášilo.

Jak pochválit fotbal? Zejména na tom na ligové scéně je znát, že kluby pečlivěji dbají o diváka a jeho komfort. Návštěvy rostou Spartě, Slavii, ale i třeba Teplicím nebo Hradci, kde na podzim otevřeli nový stadion. Z ligového dění zjevně těží i reprezentace.

Navíc fotbal je fenomén. Lidi ho milují. Stejně jako další špičkovou podívanou v Česku. Fanoušci představují pro domácí sport dar.

Teď je jen otázka, aby zanedlouho bylo komu fandit.

Ale o tom zase někdy jindy.

Reklama