Hlavní obsah

Štafeta biatlonistek sedmá, Davidová se hodně zdržela na střelnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední štafetový test před únorovým mistrovstvím světa přinesl českým biatlonistkám sedmé místo ze závodu Světového poháru v Ruhpoldingu. Vedle osmi dobíjení reprezentantky doplatily i na výrazné zdržení Markéty Davidové při třetím úseku na střelnici, než při stojce vyčistila terč. Stejně jako před třemi dny v Oberhofu zvítězily Francouzky, druhé byly Švédky a třetí domácí Němky. Až desáté skončily Norky.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Markéta Davidová na trati.

Článek

Úvodní členka české štafety Tereza Voborníková sice musela dvakrát dobíjet vleže, ale stojku dala čistě na pět ran, a to ji vyneslo na páté místo. Pouhých patnáct vteřin za vedoucím Švédskem. „Ze začátku mě to na trati zrovna nechutnalo, ale postupně jsem se rozjela,“ líčila. Naopak Norsko se brzy dostalo do potíží, neboť Skoganová po druhé položce musela dvakrát kroužit po trestném kole a předávala až šestnáctá se ztrátou půl druhé minuty.

Na druhém úseku vedení převzala Itálie díky Vittoziové, krok s ní držely Švédky i domácí Němky a vpředu se držela také Ukrajina, která v první polovině závodu nepotřebovala ani jeden rezervní náboj. Lucii Charvátovou s pátým běžeckým časem na stojce zdržela dvě dobíjení. „Trochu mě zatrnulo, ale nakonec jsme i ten poslední terč dostřelila,“ mínila.

Davidové střelba nevyšla

Česko předávalo osmé, ale jen pětadvacet vteřin od medailových pozic. Markéta Davidová sice dojela sedmou Rakušanku, ale myslela především na to, aby si pozvedla střelecké sebevědomí. Vleže se jí to povedlo úplně bez dobíjení.

Vstoje ale potřebovala na zásah posledního terče všechny tři rezervní náboje a strávila na střelnici minutu, což znamenalo ztrátu kontaktu s nejlepšími. „Mrzí mě, že jsem se tam rozklepala a už se jen modlila, aby tam poslední dobíjená rána našla cíl,“ líčila Davidová.

V čele se drželo trio Německo, Švédsko, Francie, mezi těmito zeměmi se rozdělovaly medaile. Skvělá Simonová zajistila Francouzkám zopakování nedělního triumfu, i když E. Öbergová nejlepším běžeckým časem dne se dotáhla na rozdíl osmi sekund.

Jislové trať sedla

Němky i bez své nemocné opory Voigtové skončily třetí. Také čtvrté Švýcarsko, pátá Ukrajina i šestá Itálie byly pro českou finišmanku Jessiku Jislovou už na začátku posledního úseku nedostižitelné.

Musela doufat v nějaké střelecké zaváhání Rakušanky, jenže to nepřišlo. Přesto se na posledním kilometru a půl odehrál drtivý nástup české závodnice a v cíli byla o čtyři vteřiny před Zdoucovou.

„V posledním kopci to byla docela výživný, ale hecla jsem se. Střílelo se mi dobře a jelo se mi hezky, profil trati mi tady sedí,“ řekla Jislová, když vytáhla českou štafetu na sedmé místo v cíli.

Světový pohár biatlonistek – štafeta žen na 4x6 km v Ruhpoldingu
1. Francie (Jeanmonnotová, Richardová, Chauveauová, J. Simonová) 1:08:44,5 (0+4)
2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, Brorssonová, E. Öbergová) +8,7 (0+3)
3. Německo (Hettichová-Walzová, Schneiderová, Preussová, Kebingerová) +46,7 (0+3)
4. Švýcarsko (E. Gasparinová, Häckiová-Grossová, A. Gasparinová, Basergaová) +1:22,3 (0+7)
5. Ukrajina (Petrenková, Džimová, Merkušynová, Dmytrenková) +1:36,1 (0+4)
6. Itálie (Comolaová, Vittozziová, Passlerová, Carraraová) +1:40,7 (0+9)
7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) +2:33,1 (0+8)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.