Hlavní obsah

Biatlonová fantazie! Bezchybná Davidová vypálila rybník všem favoritkám

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Nádhera a životní úspěch Markéty Davidové. Dvaadvacetiletá česká biatlonistka dokázala v italské Anterselvě vyhrát sprint Světového poháru na 7,5 km. Zvládla čistě obě střelecké položky a byla i na lyžích dost rychlá, aby porazila všechna esa v čele s Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. Česko se dočkalo prvenství své závodnice poprvé od února 2017, kdy vyhrála Gabriela Koukalová v Hochfilzenu závod na 7,5 kilometru, který byl zároveň závodem MS.

Foto: Andrea Solero, ČTK/AP

Česká radost. Biatlonistka Markéta Davidová po triumfu v Anterselvě.

Článek
Fotogalerie

„Všichni jsme nadšení. Makula zajela super závod, a přestože střelbu neměla kulomet, ukázala, jak dovede být silná na lyžích. Přestože to pro ni byly nervy až do konce, dopadlo to excelentně," řekl České televizi asistent trenéra Jiří Holubec, který vzápětí nadšeně objal svou úspěšnou svěřenkyni.

Ve výrazné nadmořské výšce Markéta Davidová s číslem 5 rozjela závod na lyžích hodně ostře a už na mezičase před střelnicí patřila mezi nejlepší. Ležku dala čistě, i když v trochu pomalejším rytmu. Podobně zvládla i položku vstoje a tím se přihlásila do boje o stupně vítězů.

Navíc na posledním kilometru dokázala Davidová ještě vystupňovat tempo a cílem projela první, jenže musela čekat, jak si povede 92 soupeřek startujících až po ní. V běhu rychlejší Mäkäräinenovou i Röiselandovou a také domácí tandem Vittozziová, Wiererová přibrzdilo jedno trestné kolo, na lyžích vždy skvělá Slovenka Kuzminová udělala dokonce dvě chyby na střelnici.

Jako úplně poslední odstartovala Němka Dahlmeierová, trefila všech deset terčů a ještě po druhé položce měla šest vteřin k dobru na českou závodnici. Davidová čekání na to, jak dopadne její rivalka, brala s úsměvem. Nakonec Němka zaostala o čtyři vteřiny a nevešla se ani na stupně vítězů.

„Jsem hlavně strašně ráda za dvě střelecké nuly. Měla jsem sice pomalejší položky, ale preferuju, že se do všech terčů trefím, než bych to jen zběsile odpražila. Běžecky to nebyl můj úplně nejlepší závod, ale jela jsem, co to dalo. Ke konci už jsem vyčerpáním téměř neviděla, ale hnali mě i čeští fanoušci a dopadlo to nádherně," líčila Davidová.

Nejlepším pohárovým výsledkem Davidové bylo až dosud třetí místo z prosincového závodu na 15 km v Pokljuce. Dnešním triumfem napodobila krajanky Jiřinu Pelcovou-Adamičkovou, Kateřinu Holubcovou, Gabrielu Koukalovou a Veroniku Vítkovou, které vyhrály nějaký díl seriálu v minulosti.

Další české biatlonistky skončily hluboko v poli poražených. Veronika Vítková přitom na střelnici minula pouze svou první z deseti ran, ale běžecky hodně zaostávala a nakonec ji necelé dvě vteřiny dělily od elitní čtyřicítky. Eva Puskarčíková naopak při první položce nezasáhla dva terče, a musela tak běžet 300 metrů navíc. Vstoje přidala další chybu, což jí také nemohlo stačit na bodový zisk. Ale obě zmíněné reprezentantky se alespoň kvalifikovaly do sobotní stíhačky, stejně jako Lucie Charvátová.

Světový pohár v biatlonu v Anterselvě (Itálie):
Sprint žen na 7,5 km
1. Davidová (ČR) 21:40,7 (0)
2. Mäkäräinenová (Fin.) +1,7 (1)
3. Röiselandová (Nor.) +3,5 (1)
4. Dahlmeierová (Něm.) +4,2 (0)
5. Vittozziová (It.) +10,2 (1)
6. Hojniszová (Pol.) +10,5 (1)
7. Mironovová (Rus.) +13,8 (0)
8. Wiererová (It.) +15,2 (1)
...42. Vítková (ČR) +1:35,3 (1)
45. Charvátová (ČR) +1:49,7 (2)
49. Puskarčíková (ČR) +1:57,8 (3)
89. Jislová (ČR) +3:50,3 (1)
Stav Světového poháru
1. Wiererová (It.) 532
2. Vittozziová (It.) 520
3. P. Fialková (SR) 460
4. Kuzminová (SR) 445
5. Röiselandová (Nor.) 434
... 32. Davidová (ČR) 139
40. Puskarčíková (ČR) 101
49. Vítková (ČR) 69
69. Charvátová (ČR) 19
78. Jislová (ČR) 10

Reklama

Související témata: