Hlavní obsah

Biatlonová hvězda k nepoznání. Otec tuší, co stojí za jejím propadem

Sezonu rozjela velmi solidně, ale na jejím konci byla biatlonová olympijská šampionka Elvira Öbergová k nepoznání. Ve sprintu na Holmenkollenu obsadila až 72. místo. O pár týdnů dříve v Novém Městě na Moravě byla na stejné distanci 63. Její rodina má svoji teorii, proč k dramatickému propadu výkonnosti došlo.

Foto: Profimedia.cz

Švédská biatlonistka Elvira Öbergová se v závěru sezony trápila.

Článek

Mladší ze švédských biatlonových sester kvůli zdravotním problémům neuspěla podle svých představ ani na MS v Oberhofu. Tam sice brala bronz ze štafety, ale jinak pro ni byl šampionát zklamáním. Nakonec nastoupila jen do tří závodů.

Ani restart v Novém Městě, jak už bylo zmíněno, jí nevyšel, stejně jako celý závěr sezony.

„Máme za to, že je to postcovidovým syndrom, co sráží její výkonnost dolů," vysvětloval švédskému listu Expressen biatlonistčin otec Tomas Öberg. „Na mistrovství světa se ani nepřiblížila své obvyklé kapacitě," podotkl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Elvira Öberg (@elviraoberg)

V Oberhofu nebylo dlouho jasné, zda jeho mladší dcera bude schopná odjet štafetu. Nakonec nastoupila a byl z toho bronz. „Běžela tu štafetu ... Jasně, má z toho medaili. Ale myslím, že tam to na její tělo sedlo," myslí si Öberg.

Při závěrečné zastávce SP na Holmenkollenu problémy vyvrcholily. Hned v prvním závodě obsadila 72. příčku a následně se rozhodla raději sezonu ukončit. V Norsku si přes své patálie mohla vychutnat ocenění pro nejlepší závodnici sezony do 25 let.

„Když se to tam takhle vyvinulo, bylo to už jenom o tom, jak ji dostat domů. Teď nezbývá než doufat, že se dá brzo do pořádku a až přijde čas, bude zase schopná naplno trénovat," dodal otec.

Varováním nicméně pro jeho dceru může být případ Norky Tiril Eckhoffové, která po loňské olympiádě prodělala covid a z následných zdravotních problémů se dostávala dlouhé měsíce. Norská suverénka už se do vrcholového biatlonu nevrátila a na Holmenkollenu letos oficiálně ukončila kariéru.

Reklama

Související témata: