Hlavní obsah

Biatlonový král Bö poražen. Vítěze místo oslav dohnaly myšlenky na rodinné neštěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světovém poháru vyhrál v této sezoně všechny závody ve sprintu, do nichž nastoupil, a i v jiných disciplínách nad svými konkurenty jasně dominoval. Biatlonový suverén Johannes Thignes Bö ale nakonec přemožitele na své nejoblíbenější trati přeci jen našel. Stal se jím pro mnohé překvapivě méně známý krajan Sverre Dahlen Aspenes, který po nečekaném triumfu prozradil, jak těžkým obdobím si musel projít.

Foto: IBU

Biatlonista Sverre Dahlen Aspenes.

Článek

Zatímco na českém národním biatlonovém šampionátu potvrdili pozici domácích jedniček Markéta Davidová a Michal Krčmář, Johannes Thignes Bö na rozdíl od mezinárodní scény nebyl na národním šampionátu v Altě nejlepší.

Na konci minulého týdne skončil ve sprintu až třetí, kromě Aspenese se před něj dostal ještě druhý Vetle Rype Paulsen. Bö ovládl až závod s hromadným startem, ale blýskl se znovu Aspenes, jenž skončil druhý.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sverre Dahlen Aspenes (@sverreaspenes)

Když se 25letý Aspens, jenž strávil většinu sezony v nižším mezinárodním seriálu IBU Cupu, dostal k rozhovorům s novináři, rozhodně v jeho podání nešlo o proudy euforie. Naopak, znovu totiž přišla na přetřes tragédie, která jeho rodinu před pár měsíci postihla.

„V létě jsem ztratil svého bratra. Sám si vybral, že nás opustí. Nikomu bych to nepřál. Během podzimu a zimy jsem na něho hodně myslel," svěřil se v rozhovoru s NRK se slzami v očích s tím, jak se těžce vyrovnává se ztrátou sourozence Knuta.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sverre Dahlen Aspenes (@sverreaspenes)

Kvůli tomu také v této sezoně jen zřídka startoval v zahraničí. Zůstal převážně doma v Norsku, kde se mu dostalo od nejbližších velké podpory. A to i z biatlonové komunity.

„Jsem vděčný všem, které kolem sebe mám. Trenérům, týmovým kolegům a samozřejmě rodině. Bylo to pro mě hodně speciální. A jsem rád, že jsem sezonu mohl zakončit tímto způsobem," těšil jej vydařený start na národním šampionátu, kterého se ve středisku za polárním kruhem zúčastnilo 112 biatlonistů a 98 biatlonistek.

„Je opravdu krásné, jak biatlonová komunita při podobně těžkých chvílích drží při sobě. Vlastně je mnohem důležitější to, co se děje tady, než ve Světovém poháru. Není podstatné, že Johannes Thignes Bö vyhrál 19 závodů v SP a někdo další jezdí celou sezonu jen Norský pohár. Nejdůležitější je, že se jeden zajímáme o druhého, což myslím, že se děje," pochvaloval si vztahy v populárním sportu Apsens.

Však bylo také vidět v dějišti mistrovství, jak velkou radost mají ostatní z jeho úspěchů. „Je to hodně dojemný den. Ten úspěch si zaslouží. Prošel si těžkým obdobím a je skvělé vidět, jak se dočkal nějaké odměny. Já mám ke Sverremu hodně blízko, jsme velmi dobří přátelé," prozradil další z hvězdných Norů Johannes Dale, který měla Aspenese na svatbě za svědka.

Reklama

Související témata: