Hlavní obsah

Biatlonová novinka! Nabízí se šance pro Davidovou

Na scéně se objevuje tmavě modrý trikot. Oživí pole biatlonistů při závodech o víkendu startujícího SP. Nahradí ocenění nováčka roku a už teď je jasné, že na něj bude řada adeptů. Norové, Švédové, Francouzi. Ve hře mohou být i Češi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová s bronzovou medailí po sprintu na 7,5 km v rámci Světového poháru v březnu 2020 v Novém Městě na Moravě.

Článek

Nový trikot ozdobí nejúspěšnější závodníky, kteří nedosáhli 25 let. A Češi nejsou bez šancí. Třiadvacetiletá Markéta Davidová sbírala v minulosti opakovaně umístění na stupních. Už první víkend v Kontiolahti naznačí, jak by se to pro ni v celé sezoně mohlo odvíjet.

Jednadvacetiletý Jakub Štvrtecký může být českým želízkem mezi muži. Loni bral stříbro na MSJ v Lenzerheide.

Hlavním favoritem mezi muži bude podle předešlých výsledků Nor Johannes Dale. Minulou sezonu v SP končil na devátém místě. Ale dobrou formu signalizuje i dvojnásobný olympijský medailista z Pchjongčchangu Sebastian Samuelsson ze Švédska.V předsezonním testování v Idre vyhrál oba závody.

Kdo se ještě může pokusit o triumf? Rakušan Felix Leitner, Bělorus Anton Smolski nebo nejlepší z Finů Tero Seppälä. Rus Nikita Poršněv už byl nováčkem roku a není vyloučené, že podobné ocenění získá i letos.

I mezi ženami má největší šanci Norsko. Ingrid Tandrevoldová oblékla v sezoně 2019/20 na chvíli jak žlutý, tak i červený trikot. Do sbírky jí tedy chybí právě tmavě modrý.

Dát o sobě vědět může tandem mladých Francouzek – Julia Simonová a Justine Braisazová. Simonové se už podařilo být nejvýše postavenou Francouzkou v seriálu.

Podobně jako mezi muži se o modrý trikot může ucházet také biatlonistka oceněná titulem nováček roku v sezoně 2019/20, Švédka Elvira Öbergová. Prosadit se může Kamila Żuková z Polska nebo Bulharka Milena Todorovová.

V sobotu začíná sezona se spoustou otazníků
Kalendář Světového poháru před startem měnil koronavirus. Místo tradičního Östersundu se začíná v sobotu v Kontiolahti.  Do startovní listiny může zasáhnout covid-19. Omezeními kvůli opatřením proti šíření nemoci se však nechtějí nechat rozhodit čeští reprezentanti v čele s Markétou Davidovou. Vítězství v seriálu obhajují Italka Dorothea Wiererová a Nor Johannes Bö, kteří zkusí zaútočit na třetí velký glóbus v řadě.
Český tým spoléhá znovu hlavně na Davidovou. Mezi muži má před sebou poslední sezonu Ondřej Moravec a tahounem by měl být Michal Krčmář.
"Je třeba rozlišit sny, cíle a přání. Sny se neprozrazují a cíle ve smyslu konkrétních umístění si nedáváme. Mým přáním je, aby česká vlajka vždy visela co nejvíce v popředí, abychom byli konkurenceschopní a aby si každý jednotlivý sportovec mohl v cíli závodu vždy říci, že ze sebe vydal maximum," řekl o českých ambicích sportovní ředitel svazu a kouč mužů Ondřej Rybář na webu biatlonového svazu.
Ženy vede do třetí sezony norský trenér Egil Gjelland. "Připravovali jsme se s tím, že chceme podávat co nejlepší výsledky. Z holek mám dobrý pocit a jsem přesvědčený, že tým udělá další krok vpřed," řekl Gjelland.
Výše by se měla posunout Davidová, která byla v minulém ročníku celkově čtrnáctá. "Určitě bych chtěla zrychlit střelbu. Na tom už pracuju dlouho a myslím, že ke konci minulé sezony se mi to dařilo. Za cíl si vždycky dávám, abych podávala stabilní výkony. Nejlépe samozřejmě někde vepředu. Zatím se mi to moc nedařilo, takže se ten cíl posouvá pokaždé na další rok," řekla třiadvacetiletá závodnice.
Krčmář si pochvaloval, že v přípravě splnil vše do puntíku. "Proto chci odcházet z co nejvíce závodů spokojený sám se sebou. To by určitě znamenalo i dobrý výsledek," řekl stříbrný olympijský medailista ze sprintu v Pchjongčchangu 2018.
K soupeřům Johannese Böa už nebude patřit Francouz Martin Fourcade, který ukončil kariéru. I tak se dá čekat, že Nor bude svádět souboje s dalšími Francouzi a se svými krajany. Mezi konkurentky Wiererové se počítají Němka Denise Herrmannová, Švédka Hanna Öbergová či Norka Marte Olsbuová-Röiselandová.
V kalendáři došlo kvůli koronaviru ke zdvojení většiny kol. V celkovém hodnocení SP se nebudou škrtat dva nejhorší výsledky, ale čtyři. Ale co a jak se doopravdy pojede, zůstává nejisté.
Vrcholem sezony bude mistrovství světa ve slovinské Pokljuce 9. až 21. února 2021, na které bezprostředně navážou dvě kola Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Jedno kolo se do Česka přestěhovalo z Číny. Předprodej vstupenek do Vysočina Areny je zatím pozastaven.

Reklama