Hlavní obsah

SESTŘIH: Francouzské Město na Moravě. Sprint žen absolutně ovládla jedna země, Češky daleko za nejlepšími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možná by se teď na pár dnů to místo uprostřed Vysočiny mohlo přejmenovat na Francouzské Město na Moravě. Po zlatu ve smíšené štafetě totiž francouzské biatlonistky zcela ovládly i sprint na 7,5 kilometru, v němž získaly všechny tři(!) medaile a navrch i tu „bramborovou“. Titul mistryně světa patří Julii Simonové, nejlepší z Češek byla sedmnáctá Markéta Davidová.

Sestřih sprintu žen na biatlonovém MS v Novém Městě na MoravěVideo: Česká televize

 
Článek

Od začátku bylo jasné, že páteční sprint bude především o rychlosti běhu, připravených lyžích a že střelecké minely vás srazí v pořadí dolů. Na střelnici bylo téměř bezvětří, z prvních devíti žen tu ani jediná při první položce nechybovala. A všech pět terčů pokosila i Markéta Davidová. Jakmile spadl ten pátý, šéf českého biatlonu Jiří Hamza se hlasitě – stejně jako napěchovaná Vysočina Arena – zaradoval.

Jenže… Bylo tu memento, že Davidová ani v jediném sprintu v této sezoně netrefila všech deset ran. Češka na trati sice doháněla Italku Vittozziovou, která startovala půlminutu před ní, ale zatímco soupeřka při druhé zastávce opět nechybovala, Davidová kousek od ní dvakrát minula. A s nášupem 300 trestných metrů bylo po velkých nadějích.

Na každou vteřinu v Novém Městě mám krásné vzpomínky, vyznává se Gabriela Soukalová. Vím, že sem patřímVideo: Sport.cz

V cíli nakonec na Simonovou ztratila minutu a 44 vteřin. „Mrzí mě stojka, ale aspoň nula vleže mě potěšila. Na trati to byl masakr, tam nás diváci povzbuzují, že neslyšíte ani vlastní dech a musíte jet nadoraz. Je to super,“ řekla Davidová.

„Všichni jsme doufali, že to prolomíme… Markéta to nemá ve stíhačce daleko do desítky, i když to bude v neděli bolet. Střelba nás v sezoně hodně brzdí,“ řekl v České televizi sportovní ředitel biatlonistů Ondřej Rybář.

V jakých závodech mají teď čeští biatlonisté na MS šanci na dobrý výsledek? Ondřej Moravec odmítá černé scénářeVideo: Sport.cz

Lépe si nevedla ani Tereza Voborníková (celkově 32.), která nabrala dvě kola hned po první položce. „Snažila jsem se hodně vydýchat a fakt nevím, kde ty chyby byly. Ta ležka byla zpackaná,“ uvedla Voborníková.

Dvě chyby udělala rovněž Jessica Jislová (48.), Lucie Charvátová (40.) pak tři. To logicky žádný sukces nepřineslo, a tak snad jedinou pozitivní zprávou je, že všechny postoupily do nedělní stíhačky, kam patří šedesátka nejlepších.

Jak na MS ustát tlak domácího prostředí? Vždycky jsem si pro sebe říkala, že chleba levnější nebude, když se něco nepovede, radí Gabriela SoukalováVideo: Sport.cz

To Francouzky si ze světového šampionátu udělaly domácí mistrovství. Simonová ani jednou nechybovala, Justine Braisazová-Bouchetová skončila s jednou chybou o čtyři vteřiny za ní. Třetí byla Lou Jeanmonnotová a čtvrtá Sophie Chauveauová. A všechny si mohly s radostí po závodě zpívat Marseillaisu, hymnu své země.

Podobná dominance je naprosto unikátní. A vzhledem k tomu, že závod v ČT komentoval Tomáš Jílek, jenž má na starost i cyklistiku, tak si ho po francouzském výsledku dobíral prostřednictvím sítě X kolega Robert Záruba.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Ženy – sprint (7,5 km):
1. Simonová 20:07,5 (0 tr. okruhů)
2. Braisazová-Bouchetová -4,9 (1)
3. Jeanmonnotová -40,8 (1)
4. Chauveauová (všechny Fr.) -44,2 (1)
5. Bendiková (Lot.) -46,5 (1)
6. Preussová (Něm.) -1:05,3 (1)
17. DAVIDOVÁ -1:41,5 (2)
32. VOBORNÍKOVÁ -2:09,9 (2)
40. CHARVÁTOVÁ -2:26,8 (3)
48. JISLOVÁ (všechny ČR) -2:38,2 (2)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.