Hlavní obsah

Bö mi zničil tělo i kariéru, obvinil Nora legendární biatlonista Fourcade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se biatlonový Světový pohár na několik dnů zastavil ve francouzském Annecy, nemohla tam chybět tamní legenda tohoto sportu Martin Fourcade. Fandil svým krajanům a také sledoval své nedávné soupeře, na které má pořád velmi živé vzpomínky. A to obzvlášť na současného suveréna Johannese Thingnese Bö. Ten prý urychlil konec Francouzovy kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fourcade v Novém Městě na Moravě na snímku z prosince 2018.

Článek

Fourcade nyní v Annecy v rozhovoru s norskými novináři přiznal, že ve snaze udržet s fenomenálním Norem krok své tělo před sezonou 2018/19 přetížil.

„Bylo mi jasné, že se musím zlepšit, pokud jsem chtěl zůstat nejlepší. Dřel jsem ale víc, než jsem měl. Totálně jsem se odrovnal a jako biatlonista jsem spáchal sebevraždu," přiznal v rozhovoru pro norskou televizi TV2 Fourcade, jenž před zmíněnou sezonou vládl Světovému poháru dlouhých sedm let.

A pak přišel zlom. „Je to Johannesova vina," obviňoval nyní v nadsázce a s úsměvem ve tváři svého velkého rivala z vlastního výkonnostního pádu a následného konce se závoděním.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Johannes Bö (vlevo) a Martin Fourcade v cíli stíhacího závodu v rámci Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě z prosince 2018.

„To on mě tlačil k tomu být neustále lepší a lepší. A já jsem v důsledku toho přestal poslouchat své tělo, které volalo po odpočinku a zotavení. Nebýt Johannese, tuhle chybu bych neudělal. To kvůli němu jsem se přetrénoval a následně selhal v sezoně 2018/19," pokračoval Francouz.

Mašina na vítězství se tehdy zadrhla, velký šampion se náhle nebyl schopen dostat ani na podium. Ve 21 závodech se ani jednou na stupně vítězů nedostal a bez medaile skončil i na MS.

Ve své poslední sezoně 2019/20 se opět vrátil na medailové pozice a v celkovém hodnocení SP skončil druhý. To už ale jeho rozhodnutí o konci kariéry nezvrátilo.

„V roce 2020 jsem se dostal zpátky na dobrou úroveň. Ale už ne na tak dobrou jako když jsme se přetahovali s Johannesem o dva roky dříve. Dostat se na tenhle level už by bylo pro mě hodně obtížné. A tudíž už jsem si nemohl užívat biatlon tak jako dříve," přiznal nyní 34letý bývalý biatlonista.

„Vím, že jsem byl na konec sportovní dráhy ještě docela mladý. I teď tady na mě lidé volali, že mě chtějí zpátky. Udělal jsem ale dobré rozhodnutí. Dal jsem přednost ukončení kariéry předtím, než ztratím jiskru a motivaci," pokračoval.

V Annecy smekl před současnou dominancí mladšího z bratrské dvojice Böových. Zároveň také prozradil, že to nebyl on, s kým prožíval v dobách své aktivní kariéry největší rivalitu.

„Mnohem intenzivnější to bylo s Emilem (Hegle Svendsenem). S Johannesem to bylo takové klidnější. S Emilem to bylo tak silné, že jsem nedokázal s ním být nic víc než soupeř. S Johannesem jsem dokázal být soupeř i kamarád," dodal Fourcade.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články