Hlavní obsah

Štafeta biatlonistek šestá, navzdory třem trestným kolům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V polovině štafetového klání při Světovém poháru ve švédském Östersundu držely české biatlonistky druhé místo a vypadalo to na reálný útok na medaili. Jenže Markéta Davidová musela po chybách při střelbě vleže na trestné kolo, a finišmanka Lucie Charvátová dokonce na dvě, což znamenalo pro reprezentantky pokles na šesté místo v cíli. Z prvenství se radovalo kvarteto norských žen.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Norka Ingrid Tandrevoldová slaví vítězství na cílové rovince štafetového závodu Světového poháru na 4×6 km ve švédském Östersundu

Článek

Nejen tři trestná kola, ale k tomu ještě třináct dobíjení v podání Česka, to byla absolutně nejhorší bilance na střelnici ze všech osmnácti štafet. Tereza Voborníková přitom rozjela štafetu opravdu velmi dobře, když na lyžích udržela kontakt s nejlepšími a při položce vleže poslala do terče všech pět ran. Při stojce navzdory drobnému sněžení dobíjela jen jednou. „Byla jsem tam docela zbrklá, ale povedlo se to napravit,“ říkala.

Střelnici opouštěla na čtvrtém místě, přičemž doslova dýchala na záda štafetám Norska, Itálie i Francie. Na posledním kilometru se české biatlonistce povedlo ještě soupeřkám nastoupit a předávala jako druhá, jen půl vteřiny za Jeanmonnotovou. „Přišlo mi to docela jako masakr. Sníh byl těžký, takže mi přišlo fajn jet schovaná za někým,“ řekla Voborníková, když vyslala na trať krajanku Jislovou.

Foto: Profimedia.cz

Momentka ze ženského štafetového závodu na 4×6 km ve švédském Östersundu

Na druhém úseku se sjely v čele štafety Norska, Francie a Česka a zůstaly tam i po střelbě vleže, neboť shodně potřebovaly jeden rezervní náboj. Stojka už trochu potrhala pořadí. Arnekleivová byla stoprocentní a získala pro Norsko dvacet vteřin na Jislovou, která musela napravit dvě chyby.

Česká reprezentantka přesto odjížděla ze střelnice druhá, deset vteřin před Německem a Švédskem. „Velkou zásluhu mají lyže, protože můj zdravotní stav není na závodění ideální,“ říkala zjevně nachlazená Jislová. Malér, který potkal Chevalierovou, poslal Francii na trestné kolo, což znamenalo pro favoritky propad až na sedmé místo se ztrátou téměř dvou minut.

Než vyjela vedoucí Knottenová na trať třetího úseku, najely Norky náskok pětatřicet sekund na české kvarteto. Davidová se sice snažila ze ztráty něco umazat, ale také musela odrážet atak domácí E. Öbergové a dostala se do potíží při střelbě vleže, když první tři rány poslala mimo terč a přes využití všech tří náhradních nábojů musela na trestné kolo.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Švédky Anna Magnussonová, Linn Perssonová, Elvira Öbergová and Hanna Öbergová skončily ve štafetovém závodě na druhém místě

„Jsem na sebe hodně naštvaná. Holky to suprově rozjely a já to pak zazdím. Když už nedám položku na pět ran, tak bych to měla alespoň dobít. Nevím proč, ale nebyla jsem schopná nic trefit,“ zlobila se Davidová.

Pro reprezentantky její výpadek znamenal pokles na čtvrté místo, s minutovým odstupem na Norsko. Od nejlepší české biatlonistky to pak bylo trápení i na stojce, kdy dvakrát dobíjela a pozici udržela pouze díky běhu.

Švédské naděje na prvenství, které vzkřísila nejlepším časem na lyžích při třetím úseku E. Öbergová, pak pohřbila její sestra Hanna, když coby finišmanka nezvládla stojku. Do vedení se tak vrátily Norky.

Bohužel ani Charvátová neudržela pro Česko čtvrtou příčku. Nepovedená ležka vyústila ve dvě trestná kola a pohoršení na šesté místo za Švýcarky a Francouzky. „Nespadla mi jedna kalibrová rána a tím jsem ztratila jistotu. S točícím se větrem jsem si neporadila,“ řekla.

Světový pohár biatlonistek v Östersundu – štafeta žen na 4x6 km:
1. Norsko (Johansenová, Arnekleivová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:18:48,3 (0+9)
2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) +41,6 (1+9)
3. Německo (Hettichová, Grotzianová, Voigtová, Preussová) ++47,9 (0+4)
4. Švýcarsko (E. Gasparinová, Basergaová, A. Gasparinová, Häckiová-Grossová) +2:19,9 (0+10)
5. Francie (Jeanmonotová, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) +2:23,4 (1+10)
6. ČESKO (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová) +2:47,9 (3+13)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.