Hlavní obsah

Velké české zlepšení ve stíhačce, Charvátová byla v cíli třiadvacátá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sprint sice zpackaly, ale stíhačka se českým biatlonistkám při Světovém poháru v Oberhodu povedla. Lucie Charvátová patřila běžecky do elitní desítky a vytáhla se celkově o šestadvacet příček na 23. místo. Jessica Jislová zase udělala jedinou chybu na střelnici a patřilo ji 31. místo. Tři body za 38. místo brala také Markéta Davidová, která přitom byla na startu až devětapadesátá. Závod patřil Francouzkám, prvenství dosáhla obhájkyně celkového křišťálového glóbu Julia Simonová.

Foto: Jaroslav Svoboda/Český biatlon

Lucie Charvátová na archivním snímku

Článek

O pátý triumf v řadě usilující krajanka vítězky Braisazová-Bouchetová měla hned po úvodní ležce náskok třiceti vteřin, když její pronásledovatelky zachybovaly a na druhé místo poskočila jedenáctá na startu E. Öbergová.

Z českého tria si Charvátová díky čisté položce polepšila až na 36. místo, o šest příček za ní se vrátila z trestného kola Jislová. Davidová poslala mimo terč poslední ránu a figurovala na padesáté pozici.

Charvátové pak pomáhal výborný běh dál se posouvat pořadím, ke druhé zastávce na střelnici dorazila devětadvacátá. Až její poslední výstřel nenašel cíl a po 150 metrech navíc ji patřila 35. příčka. Za ní se udržela nulou Jislová, konečně čistou položku zvládla v Oberhofu i Davidová, která byla už na 44. místě, jen deset sekund za body. V čele se nic neměnilo, Francouzka si držela bezpečný náskok na Švédku.

O vedení Braisazová-Bouchetová nepřišla ani jednou chybou na stojce, dotáhla se k ní ale na deset vteřin krajanka Simonová. Charvátová i přes jednu chybu dál bojovala o třicáté místo, Jislová byla horší v běhu, ale mohla se opřít o střelbu a Davidová se z trestného kola vrátila s téměř čtyřminutovou ztrátou na čelo, ale jen tři sekundy od bodované čtyřicítky.

Až poslední položka vyřešila francouzský souboj o prvenství, na lyžích skvělá Simonová získala devítivteřinovou převahu a na posledních dvou kilometrech už první pozici nepustila.

Charvátová usilovala o svůj nejlepší výsledek ve stíhačce a dokázala to, když cílem projela třiadvacátá. „Bylo to dobrý, krásně mi to jelo na trati. Střelba byla za mě v pořádku, maximálně jedna chyba znamenala, že se mi po každé položce povedlo posunout,“ těšilo ji.

Jislová přidala další nulu i na poslední stojce a brala body za 31. místo. Skok o jednadvacet míst zvládla i se třemi trestnými koly během stíhačky Davidová. „Jsem ráda, že jsem se nakonec dostala na body, ale startovat z 59. místa do stíhačky, to by se mi nemělo stávat,“ prohlásila Davidová.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod žen na 10 km v Oberhofu
1. Simonová (Francie) 31:45,2 (2)
2. Braisazová-Bouchetová (Francie) +18,9 (3)
3. Tandrevoldová (Norsko) +44,4 (2)
4. E. Öbergová (Švédsko) +53,8 (3)
5. Jeanmonnotová (Francie) +55,3 (1)
6. Knottenová (Norsko) +1:00,0 (2)
... 23. Charvátová (ČR) +3:18,6 (3)
31. Jislová (ČR) +3:31,2 (1)
38. Davidová (ČR) +4:07,8 (3)
Stav Světového poháru
1. Braisazová-Bouchetová (Francie) 592
2. Tandrevoldová (Norsko) 501
3. E. Öbergová (Švédsko) 473
4. Vittozziová (Itálie) 456
5. Simonová (Francie) 438
6. Preussová (Německo) 433
... 21. Voborníková (ČR) 142
25. Davidová (ČR) 117
26. Jislová (ČR) 116
42. Charvátová (ČR) 60

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.