Hlavní obsah

Český biatlonový mix jel jako na houpačce. Bez hvězd a se dvěma trestnými koly byl nakonec šestý

Kontiolahti/Praha
Aktualizováno

I bez dvou elitních biatlonistů Gabriely Koukalové a Ondřeje Moravce se česká smíšená štafeta při Světovém poháru ve finském Kontiolahti neztratila. Než dojeli reprezentanti v sestavě Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Michal Šlesingr a Michal Krčmář do cíle šestí, tak to pro ni byl závod jako na houpačce.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Veronika Vítková (vlevo)

Článek

Ještě na poslední předávce byly stupně vítězů pro Česko na dohled, pak ale přišla komplikace v podobě druhého trestného kola a solidní běžecký výkon celého kvarteta poznamenalo celkem třináct dobíjení. Prvenství dosáhla Francie, malý křištálový glóbus za prvenství v disciplíně uhájili druhou příčkou Němci.

Puskarčíková na prvním úseku začala opatrněji, ale střelbu vleže zvládla na pět ran. Bez dobíjení odjíždělo v čele pět štafet a Česko mezi nimi. Naopak favorizované Norsko se brzy dostalo do velkých potíží, když Olsbuová musela na dvě trestná kola.

Běžecky rytmus udávaly Francie (Dorinová-Habertová) a domácí Finsko (Laukkanenová). Česko figurovalo vpředu ve skupině pronásledovatelek, vstoje ale musela Puskarčíková využít všechny tři náhradní náboje a střelnici opouštěla osmá. Na posledním kilometru ji trochu docházely síly a Vítkové předala na 10. místě.

Při třetí střelbě udržela Francii v čele Bescondová s převahou téměř půl minuty na Itálii. Vítková sice docela rychle běžela, jenže na střelnici ani maximální dobíjení nepomohlo, aby vleže vyčistila všechny terče. Z trestného kola se vrátila až dvanáctá se ztrátou půldruhé minuty na čelo závodu. Se stojkou si poradila česká biatlonistka už parádně, naopak kolem ní se hodně chybovalo a Česko se tak vrátilo na sedmou příčku.

Francie vedla jasně, když štafetu převzali muži, druhé bylo s odstupem 42 vteřin Němci a třetí jeli dosud nejlépe střílející Ukrajinci. Šlesingr brzy předstihnul běloruskou štafetu a na střelbu vleže dorazil šestý, dělilo ho v té chvíli jen 25 vteřin od medailových pozic.

Šlesingr zvládl obě střelecké položky hodně dobře a nadechl se k výtečnému běžeckému výkonu, což znamenalo další vylepšení pozice a do závěrečného úseku tak finišman Krčmář vyrážel ze 4. místa. V čele se i po třetím úseku držela Francie, za ním jelo o téměř půl minuty zpět Německo, za které nastoupil na závěrečný úsek vítěz sobotní stíhačky Peiffer a třetí místo držela Ukrajina jen deset vteřin před Českem.

Při střelbě vleže se ale Krčmář doslova utrápil. Pozdě zareagoval na vítr. I když třikrát dobíjel, musel na trestné kolo a česká šance atakovat stupně vítězů byla pryč. Pořadí na nich poslední úsek nezměnil. Krčmář potřeboval náhradní náboje i při stojce a nakonec byl rád, že uhájil šesté místo, které je i tak pro český mix sezónním maximem.

Českou reprezentaci mrzelo střelecké selhání. „Absolutně jsem byl na té ležce bezradný. Už se mi to stalo v Koreji a teď znovu. Ani v jednom případě jsem nevěděl, co mám dělat," řekl Radiožurnálu finišman Michal Krčmář. „Cítil jsem se strašně silný na trati a o to víc mě to strašně štve, že jsem to ostatním pokazil," svěřil se Krčmář. Rovněž na trestném kole kroužící Vítkové vinu vůbec nedával. „Verča odvedla svoji práci, přivezla to ještě v kontaktu. Boušek (Šlesingr) pak skvěle zatáhl a to, že nestojíme na stupních, bych vzal celé na sebe, protože já byl tím nejslabším článkem," uznal.

Světový pohár v biatlonu – Kontiolahti
Smíšená štafeta
1. Francie (Dorinová-Habertová, Bescondová, Desthieux, Fillon Maillet) 1:11:34,5 (0+9)
2. Německo (N. Horchlerová, Hammerschmidtová, Doll, Peiffer) +11,0 (0+10)
3. Ukrajina (Varvynecová, Džimová, Semenov, Pidručnyj) +27,1 (0+6)
4. Rusko (Akimovová, Starychová, Jelisejev, Garaničev) +47,8 (0+10)
5. Norsko (Olsbuová, Ekchoffová, J. Boe, Svendsen) +1:15,0 (3+8)
6. Česko (Puskarčíková, Vítková, Šlesingr, Krčmář) +1:22,4 (2+13)

Reklama

Související témata: