Hlavní obsah

Chce to džus a správné spodní prádlo, říká biatlonová hvězdička před velkou bitvou

Vyrazí pod vlajkou, která není na sportovní scéně tak úplně známá. Do velkého boje s dospělými se poprvé pustí mladičká biatlonová šampionka z dorostenecké kategorie. Talentovaná Ukaleq Slettemarková bude v pátečním závodě Světového poháru v Hochfilzenu hájit barvy Grónska. Svým způsobem exotická závodnice, na druhou stranu Seveřanka, která se k biatlonu hodí více než kdokoli jiný...

Foto: Sport.cz

Ukaleq Slettemarková z Grónska

Článek
Fotogalerie

Chystá se většinou s mladými Nory, hrdě ale nosí nápis Greenland - Grónsko. Není mnoho sportovců z této země, kteří by se ukazovali na světové scéně. Pro zlomový vstup do SP dostala devatenáctiletá závodnice divokou kartu.

V silném norském týmu před sezonou absolvovala i test - skončila ve druhé desítce. Zázračný výsledek to na úvod zřejmě nebude...

„Ráda bych dosáhla dobrého výsledku na mistrovství světa juniorů a dostala se mezi nejlepších deset v hodnocení IBU Cupu,"opatrně přibližuje ambice v rozbíhající se sezoně pro web biatlonmag.cz. Jako by start mezi dospělou elitou pro ni byl čímsi navíc.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ukaleq Astri Slettemark (@ukaleqastri)

Ale kdo ví... Zachová si i pro tento případ své rituály. „V den závodu piju jablečný džus smíchaný se sodovkou. Na sobě musím mít určité spodní prádlo. A také se věnuji suché střelbě," líčí dále závodnice, která přičichla k biatlonu, sotva se narodila.

Je dcerou bývalých biatlonistů. Pokračovatelem tradice je také její o tři roky mladší bratr Sondre.

Pochází z hlavního města Grónska Nuuku, před čtyřmi lety se poprvé významněji ukázala biatlonovému světu a v roce 2018 dokázala na dorosteneckém světovém šampionátu v Otepää získat čtvrtou příčku ve stíhačce.

Její rodiče v témže roce také ještě závodili v IBU Cupu, a to jim bylo přes padesát. Díru do světa neudělali, ale v tu dobu už bylo jasné, že dceru neomylně přivedli ke sportu na špičkové úrovni. V další sezoně získala historickou medaili pro svou zemi - titul z MS dorostenců v Osrblí. A dařilo se jí i na začátku sezony 2019/20 v IBU Cupu, jenže pak ji srazily zdravotní problémy. Teď ale i v chladném Grónsku může rozžhavit fanoušky biatlonovým adrenalinem.

Reklama

Související témata: