Hlavní obsah

Další velké loučení. Kariéru završila dvojnásobná olympijská vítězka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu další velký konec. Po řadě spekulací se nakonec skutečně s biatlonovou kariérou loučí dvojnásobná olympijská vítězka Tiril Eckhoffová, která do sportovního důchodu odejde po skončení letošní sezony Světového poháru, do níž vůbec nezasáhla. Dvaatřicetiletou Norku v sužoval postcovidový syndrom, kvůli kterému se naposledy v akci představila před necelým rokem.

Foto: Archiv Tiril Eckhoffové

S biatlonovou kariérou se loučí Norka Tiril Eckhoffová.

Článek

„Je trochu smutné to vzdát, ale zároveň také vím, že je to správné rozhodnutí. Jsem hrdá na to, čeho jsem dosáhla a vždy se budu za těmi roky v biatlonu ohlížet s úsměvem," rozloučila se celková vítězka hodnocení Světového poháru ze sezony 2020/2021 na svém Instagramu.

Eckhoffová byla zvyklá v posledních letech slavit jeden úspěch za druhým, letos se ale do závodění vůbec nepustila. I proto se spekulovalo, co za její absencí na sněhu stojí. Nakonec jí více než roční pauzu vystavily následky prodělání nemoci covid-19. Dlouhé měsíce trpí nespavostí a stále potřebuje lékařskou pomoc. „Vůbec nemám tolik potřebnou energii. Jsem jen stínem sama sebe," popisovala Eckhoffová před měsícem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tiril Eckhoff (@tirileckhoff)

„Zažila jsem toho hodně a cítím se neuvěřitelná šťastná, že jsem mohla žít svůj vysněný život biatlonistky více než 15 let," popisuje Eckhoffová, která ze všeho nejvíce vzpomíná na triumf z roku 2016. „Na domácí půdě jsem se v roce 2016 stala mistryní světa. Je to den, na který nikdy nezapomenu a navždy zůstane jako nejlepší vzpomínka na mou sportovní kariéru."

Diváci její biatlonový um naposledy viděli loni v březnu. „Tehdy jsem ještě nevěděla, že to budou moje poslední závody. Vyhrála jsem dva závody a plán byl pokračovat. Teď to vzdávám na vrcholu – skončila jsem dvěma výhrami doma před fantastickým publikem, přáteli a mou nejbližší rodinou," pokračovala dvojnásobná olympijská vítězka, se kterou se na sociálních sítích rozloučili i další biatlonisté, například Martin Fourcade, Tarjei Bö nebo Ingrid Landmark Tandrevoldová.

Eckhoffová je další velkou šampionkou, která tento týden oznámila konec biatlonové kariéry. Přidala se ke krajance Marte Olsbuové Röiselandové, Francouzce Anais Chevalierové-Bouchetové a Denise Herrmannové-Wickové z Německa.

Reklama

Související témata: