Hlavní obsah

SESTŘIH: A zase ta Francie. Má titul z mixu dvojic, Češi byli po trestném kole desátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatím je ta disciplína pro tuzemský biatlon jistou zbytečností, nechtěným závodem, o němž se mluví s velkým despektem. A nic na tom nezměnil ani světový šampionát v Novém Městě na Moravě, protože Jonáš Mareček a Markéta Davidová ve smíšené štafetě dvojic skončili desátí. Titul mistrů světa podobně jako v úvodní mixové štafetě získala Francie (Quentin Fillon Maillet a Lou Jeanmonnotová).

SESTŘIH MS V BIATLONU: Smíšená štafeta dvojicVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Po startu to byl šrumec, hned v prvních metrech spadl Lotyš Rastorgujevs, chvíli po něm pak i Kanaďan Runnalls. Mareček vřavu ustál, na první střelbě však musel dvakrát dobíjet a hned nabral 18 vteřin na nejlepší. Na stojce bylo ještě hůř, protože po ní musel na trestné kolo, Markétě Davidové poprvé předával na 22. místě a špička českému duu utekla.

Navíc ani Davidová nedokázala ztrátu lídry stahovat, byť se pořadím díky solidní střelbě (na prvních dvou položkách jen jednou dobíjela) posouvala výš a Marečka do jeho druhého úseku poslala na 13. místě.

„Dneska jsem na to neměl a podepsalo se to na střelnici,“ řekl smutně Jonáš Mareček. Markéta Davidová pak přidala: „Byl to docela zábavný závod, celke se mi líbil. Byla jsem trošku vyjukaná, co se bude dít, ale bylo to v pohodě. Jony umí rychle střílet, nepovedla se mu jen jedna položka. On je z toho smutný, ale mně to přišlo vlastně dobrý.“

To na čele to znovu byl francouzsko-norský souboj. Po polovině vedli Francouzi, kteří měli naprosto bezchybnou střelbu, Johannes Thingnes Bö však v touze po jubilejním 20. zlatě z mistrovství světa tradičně letěl. Do posledního úseku tak Norka Ingrid Tandrevoldová vybíhala po boku Francouzky Lou Jeanmonnotové a bylo jasné, že to mezi nimi bude kdo s koho.

Biatlon s Marianem Málkem Video: Sport.cz

Ležku o fous lépe zvládla Norka, protože protivnici se zasekl náboj. I tak mezi nimi zůstával nicotný rozdíl tří a půl vteřiny a na druhou střeleckou položku doběhly obě společně.

Výsledek? Tandrevoldová nasekala chyby, musela na trestné kolo a Jeanmonnotová si běžela pro zlato. Na druhé místo pak proklouzla Italka Vittozziová, Norka byla těsně za ní.

A ve stejném pořadí dojely do cíle.

Češi na Francii ztratili minutu a půl a skončili desátí.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):
Smíšené dvojice:
1. Fillon Maillet, Jeanmonnotová, (Fr.) 36:21,7 (0 tr. okruhů + 3 dobíjení)
2. Giacomel, Vittozziová (It.) -24,6 (0+5)
3. J. T. Bö, Tandrevoldová (Nor.) -27,4 (1+7)
4. Samuelsson, H. Öbergová (Švéd.) -1:00,9 (1+12)
5. Hartweg, Häckiová-Grossová (Švýc.) -1:01,1 (0+6)
6. Strelow, Voigtová (Něm.) -1:04,6
...
10. MAREČEK, DAVIDOVÁ (ČR) -1:33,7 (1+10)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.