Hlavní obsah

Davidová se ve stíhačce vytáhla na deváté místo, Voborníkovou posunula dopředu čistá střelba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Biatlonistka Markéta Davidová se dokázala při nedělním stíhacím závodě Světového poháru v americkém Solider Hollow zlepšit o dvě místa oproti startu, když cílem projela devátá. Posun pořadím díky čisté střelbě na všech čtyřech položkách předvedla i Tereza Voborníková, která brala rovněž výraznou porci bodů za dvanácté místo. Prvenství slavila rozdílem pouhých čtyř desetin sekundy Lou Jeanmonnotová z Francie.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Francouzka Lou Jeanmonnotová si dojela pro triumf ve stíhačce v Soldier Hollow.

Článek

Davidová se díky skvělém běhu hned od startu posouvala pořadím, po první položce bez chyby se dostala už na osmou příčku. Voborníková odstřílela ležku rovněž čistě a poskočila na třináctou příčku, stejné počínání vyneslo Charvátovou na osmnácté místo. Naopak Jislová musela na tři trestná kola, z nichž se vrátila až na 49. pozici a měla po nadějích na body.

Druhá zastávka na střelnici pak zamíchala pořadím i v čele stíhačky, protože Braisazová-Bouchetová si musela přidat 300 metrů navíc a vedení převzala se žlutým číslem vedoucí ženy seriálu startující Norka Tandrevoldová. Davidová zopakovala vleže další nulu, takže střelnici opouštěla šestá. Voborníková jela dál třináctá, Charvátová se z trestného kola vrátila dvacátá.

Tandrevoldová se při střelbě vstoje roztřásla a dopustila se tří chyb, takže do čela šla Jeanmonnotová o pět vteřin před Vittozziovou. Třetí Braisazová-Bouchetová už zaostávala přes půl minuty, po jejím boku jely krajanka Simonová i Norka. Davidová přes trestné kolo neztratila pozici, ale na tříčlennou skupinku před sebou ztrácela pětadvacet vteřin.

Poslední zastávka na střelnici tajenku kolem obsazení stupňů vítězů nevyřešila. Dokonce se do ní mohla zapojit i Davidová, ale poslední ránu stojky poslala mimo terč a z trestného kola se vrátila osmá. Jenže v cílové rovince ji o dvě desetiny předstihla Rakušanka Gandlerová. „Byly jsme tam čtyři ve dvou vteřinách a do posledních metrů jsem jela o šesté místo, bohužel jsem z toho vyšla nejhůř. Možná přece jen bylo znát, že máme třetí start během čtyřiceti hodin,“ líčila nejlepší z českých biatlonistek.

Voborníková sice odstřílela celý závod čistě, přece jen ale oproti absolutní špičce zaostávala na lyžích a cílem projela dvanáctá. Charvátová chybovala na dvou stojkách celkem třikrát a cílem projela sedmadvacátá.

Finiš o prvenství rozhodla pro sebe rozdílem čtyř desetin Jeanmonnotová před Vittozziovou. Třetí skončila Simonová, ale Tandrevoldové i dvanácté místo stačilo, aby setrvala v čele celkového pořadí.

Světový pohár v biatlonu - stíhací závod žen na 10 km v Soldier Hollow
1. Jeanmonnotová (Francie) 26:51,7 (1)
2. Vittozziová (Itálie) +0,4 (1)
3. Simonová (Francie) +1:01,0 (2)
4. Knottenová (Norsko) +1:09,1 (2)
5. Häckiová-Grossová (Švýcarsko) +1:14,9 (2)
6. Tomingasová (Estonsko) +1:24,7 (2)
7. Braisazová-Bouchetová (Francie) +1:25,2 (6)
8. Gandlerová (Rakousko) +1:26,2 (2)
9. Davidová (ČR) +1:26,4 (2)
----
12. Voborníková (ČR) +1:56,8 (0)
27. Charvátová (ČR) +3:19,8 (4)
44. Jislová (ČR) +4:41,5 (4)
Stav Světového poháru
1. Tandrevoldová (Norsko) 964
2. Vittozziová (Itálie) 891
3. Braisazová-Bouchetová (Francie) 881
4. Simonová (Francie) 858
5. Jeanmonnotová (Francie) 828
6. E. Öbergová (Švédsko) 753
---
16. Voborníková (ČR) 334
20. Davidová (ČR) 301
22. Jislová (ČR) 246
38. Charvátová (ČR) 139

Reklama