Hlavní obsah

Zastavení číslo osm. Vše o závodech Světového poháru v Soldier Hollow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce biatlonové sezony zbývají poslední dvě kola, na která biatlonisté a biatlonistky cestují do zámoří. První na programu je od 8. do 10. března zastávka v USA. V Soldier Hollow na závodníky čekají štafety, sprinty a stíhací závody. Kompletní informační servis o světovém biatlonu sledujte na Sport.cz.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová při smíšené štafetě v Soldier Hollow.

Článek

V Soldier Hollow se naposledy závodilo před více než pěti lety, v únoru roku 2019. Ze současných závodníků mají na tyto závody nejlepší vzpomínky Francouz Quentin Fillon Maillet, který zvítězil ve stíhacím závodu a smíšené štafetě, a vítěz sprintu Nor Vetle Sjaastad Christiansen.

Ze současných českých reprezentantů se tehdejšího klání zúčastnili jen Michal KrčmářMarkéta Davidová.

Program závodů SP v Soldier Hollow (USA)

Datum a časZávod
pátek 8. března, 20:25Štafeta mužů (4 x 7,5 km) VÝSLEDKY
pátek 8. března, 23:00Sprint žen (7,5 km) VÝSLEDKY
sobota 9. března, 20:25Štafeta žen (4 x 6 km) VÝSLEDKY
sobota 9. března, 23:00Sprint mužů (10 km) VÝSLEDKY
neděle 10. března, 17:00Stíhací závod žen (10 km) VÝSLEDKY
neděle 10. března, 18:50Stíhací závod mužů (12,5 km) VÝSLEDKY

Závody odstartovaly v pátek 8. března večerní štafetou mužů. V té Češi po nadějném začátku obsadili až 11. místo. Po mužích hodinu před půlnocí vjely do stopy i dámy, čekal je sprint. V něm se podařilo bodovat hned čtyřem českým biatlonistkám, nejlepší byla 11. Markéta Davidová.

V sobotní dámské štafetě česká čtveřice dlouho sahala po bronzové medaili, na poslední střelbě ale na trestná kola musela Charvátová a Češky nakonec skončily páté. V následné mužské štafetě se českým reprezentantům moc nedařilo, nejlepší byl 30. Michal Krčmář.

Neděle patřila stíhačkám. Markéta Davidová si sice na poslední položce odstřelila stupně vítězů, i tak ale zaznamenala devátou příčkou umístění v elitní desítce. Dvanáctá dojela bezchybná Tereza Voborníková. Zato muži naprosto propadli a seřadili se za sebou až na začátku šesté desítky.

Nominace českého týmu do Soldier Hollow

Po světovém šampionátu jako by z českých reprezentantek spadl tlak a v Norsku předvedly nejlepší výkon sezony, když ve vytrvalostním závodu dojela pátá Tereza Voborníková, 10. Markéta Davidová a 11. Jessica Jislová. V hromadném závodě výborné výsledky doplnila osmým místem Tereza Voborníková. Čtvrtá do party Lucie Charvátová se především střelecky trápila a do masáku se nepodívala. Premiéru ve světovém poháru zaznamená Kristýna Otcovská.

Mezi muži byl vidět jenom Michal Krčmář, když nezklamal 15. místem ve vytrvalostním závodě a díky tomu si zajel i závod s hromadným startem. Tomáš Mikyska, Mikuláš Karlík, Vítězslav Hornig a Jonáš Mareček nebodovali. První jmenovaný pravděpodobně závěrečné zámořské zastávky ze zdravotních důvodů vynechá.

Každého dílu SP se může za Českou republiku účastnit pět žen a pět mužů.

Kde sledovat SP v biatlonu?

Přímé přenosy jsou pro fanoušky biatlonu připraveny jako každý rok na sportovním kanálu České televize ČT Sport. Stejně tak je možné na ČT Sport všechny závody zhlédnout zpětně ze záznamu.

Reklama