Hlavní obsah

Davidová poskočila o patnáct míst. Stíhačku ozdobila sedmou příčkou

Parádní stíhačku předvedla Markéta Davidová při nedělním završení Světového poháru biatlonistek ve finském Kontiolahti. Oproti startu si polepšila o patnáct příček a v cíli brala pořádný ranec bodů za sedmé místo, přestože poslední položku vstoje zatížila jednou chybou. Podržely ji také lyže, měla šestý nejlepší běžecký čas. Stejný posun jako nejlepší z českého tria, předvedla vítězka Julia Simonová z Francie, neboť vyrážela ze 16. místa po sprintu.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová byla se sedmým místem ve stíhačce spokojená.

Článek

Davidová si veze z premiérové štace pohárového seriálu dvě sedmá místa. Výsledek z prvního závodu na 15 km si zopakovala ve stíhačce, kdy byla bezchybná až do poslední položky a doslova letěla pořadím vzhůru.

K poslední položce dorazila pátá, jeden netrefený terč ji ale připravil o šanci prodrat se až na pódium. „Ke konci jsem už na to asi nějak víc neměla. Jinak jsem ale s tímto závodem spokojena. Na střelnici se mi dařilo pálit docela v rytmu a z kopce jsem měla fakt skvělý lyže," mínila česká biatlonistka.

Její krajanky Lucie Charvátová a Tereza Voborníková musely příliš často kroužit po trestném kole, než aby mohl myslet na posun mezi bodující čtyřicítku závodnic. „Makula nám udělala radost. Hodně si spravila dojem ze sprintu. Další dvě holky se zejména na ležkách utrápily," vykládal pro ČT asistent trenéra Jiří Holubec.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Italka Dorothea Wiererová skončila ve stíhacím závodu druhá.

Až závěrečná čtvrtá položka určila obsazení stupňů vítězů. Na střelnici dorazila v rozpětí pár vteřin čtveřice ve složení Simonová, Wiererová, Lunderová a Vittozziová. Zatímco první dvě jmenované souboj nervů zvládly a všech dvacet ran stíhačky poslaly do terče, vedoucí žena SP i překvapivě vpředu se držící Kanaďanka chybovaly a ze závěrečného souboje o prvenství odpadly.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Stíhačku ovládla Julia Simonová z Francie, která si oproti sprintu polepšila o patnáct míst.

Stejně jako vítězka sobotního sprintu Hauserová, jež doplatila na nepřesnost už při předchozí stojce. Více sil ve finiši měla Simonová a nakonec zvítězila o téměř dvanáct sekund. Za stříbrnou Wiererovou brala bronz běžecky velmi rychlá Elvira Öbergová ze Švédska.

Světový pohár biatlonistek - stíhací závod žen na 10 km v Kontiolahti
1. Simonová (Francie) 31:13,0 (0)
2. Wiererová (Itálie) +11,9 (0)
3. E. Öbergová (Švédsko) +21,7 (1)
4. Vittozziová (Itálie) +26,3 (1)
5. Lunderová (Kanada) +33,2 (1)
6. Colombová (Francie) +53,5 (0)
7. Davidová (ČR) +59,3 (2)
8. Voigtová (Německo) +1:04,6 (1)
----
47. Charvátová (ČR) +4:38,9 (5)
53. Voborníková (ČR) +5:24,9 (4)
Průběžné pořadí Světového poháru
1. Vittozziová (Itálie) 185
2. Simonová (Francie) 160
3. H. Öbergová (Švédsko) 144
4. Tandrevoldová (Norsko) 142
5. Hauserová (Rakousko) 131
6. E. Öbergová (Švédsko) 121
7. Perssonová (Švédsko) 118
8. Lunderová (Kanada) 116
-----
12. Davidová (ČR) 91
39. Voborníková (ČR) 19
52. Václavíková (ČR) 2

Reklama